همدان| شمشیر دو لبه دستفروشی
به گزارش تسنیم، رئیس شورای اسلامی شهر همدان با بیان اینکه با توجه به اخذ عوارض، شهروندان انتظار دارند در شهرشان هرجومرج، شلوغی و سد معبر نباشد، اظهار داشت: با تلاشهای صورت گرفته در شورای چهارم و پنجم و همکاری مدیریت شهری در این بخش، 90 درصد مشکلات ناشی از دستفروشی در معابر همدان رفع شده است. کامران گردان با اشاره به اینکه شهروندان خواستار نظم در محیط شهر خود هستند عنوان کرد: در حال حاضر در پیادهراههای شهر همدان دستفروشان در ساعت مشخصی حق پهن کردن بساط خود را دارند و این اتفاق در راستای مطالبه بهحق شهروندان صورت گرفته است. او افزود: شورای مشورتی کلانشهرها و مراکز استانها در بازدید از همدان سیاست شورا و شهرداری همدان در قبال دستفروشان را مناسب ارزیابی کرد و آن را الگویی مناسب برای شهرهای دیگر خواند. رئیس شورای شهر همدان با اشاره به اینکه فعالیت دستفروشان در طول روز باعث هرجومرج در سطح شهر و مشکلات بیشمار دیگری در حوزه مدیریت شهری میشود گفت: بااینحال با توجه به شرایط اقتصادی موجود و مضیقه مالی برخی از شهروندان این اجازه به دستفروشان دادهشده که در ساعات شب فعالیت کنند. او تصریح کرد: دستفروشان در همدان شناسنامهدار شدند و در فرآیند شناسنامهدار کردن دستفروشان مشخص شد برخی از این افراد از کشورهای همسایه ازجمله عراق به همدان آمدند، برخی دیگر نیز از استانهای اطراف و برخی هم از کسبه همان خیابان بودند که برای فروش بیشتر، عدهای را بهعنوان دستفروش به خدمت گرفته بودند. گردان با بیان اینکه تغییر همیشه سخت بوده و برخی در برابر تغییر از خود مقاومت نشان میدهند، اظهار داشت: تعدادی از این دستفروشان بعضا با یکدیگر همدستی میکنند و باعث ایجاد درگیری با مأموران سد معبر میشوند تا از دلسوزی مردم به نفع خود بهرهبرداری کنند. او افزود: نمونه بارز این درگیریها در سال 95 بود که برخی دستفروشان سد مأموران سد معبر را شکستند و حتی با نیروی انتظامی درگیر شدند. رئیس شورای شهر همدان تأکید کرد: مأموران سد معبر بر اساس وظیفهای که به آنها محول شده اجازه فعالیت دستفروشان در ساعات روز را نمیدهند که گاه به درگیری میانجامد.
موضوع دستفروشی نیاز به فرهنگسازی دارد
شهردار همدان هم درباره مسئله دستفروشی و نحوه برخورد شهرداری با دستفروشان اظهار داشت: در بسیاری از موارد مدیریت شهری برای پیشبرد اهداف خود نیاز به فرهنگسازی دارد که در این رابطه رسانهها میتوانند تأثیرگذار واقع شوند و به کمک مدیریت شهری بیایند. او با بیان اینکه یکی از موارد مهمی که نیاز مبرمی به فرهنگسازی دارد موضوع دستفروشی است، گفت: دستفروشی یک شمشیر دو لبه است یعنی ازیکطرف در صورت برخورد با دستفروشان بحث احساسات به میان میآید و از سوی دیگر بحث عمل به قانون است. شهردار همدان عنوان کرد: یک مغازهدار که مالیات میدهد، هزینه اجاره مغازه را بر گردن گرفته و برای ایجاد دکور و استخدام فروشنده هزینه کرده است انتظار دارد ما با دستفروشانی که در مقابل مغازه او تجمع میکنند و مانع فروشش میشوند برخورد کنیم. صوفی با تأکید بر اینکه در بحث برخورد با دستفروشان پای احساس و عمل به قانون به میان میآید عنوان کرد: اگر مدیریت شهری با دستفروشان برخورد نکند بسیاری از شهروندان و رسانهها از شهرداری ایراد میگیرند که چرا به وظیفه خود عمل نمیکند و اگر برخورد کنیم محکوم میشویم که جلوی اشتغال و کسب درآمد افراد را گرفتهایم.
نگاهی متفاوت به مسئله دستفروشی
یک کارشناس مسائل اجتماعی اظهار داشت: نگاه افکار عمومی به دستفروشان و حتی مسئولان گاه همراه با دلسوزی بوده و گاه بهعنوان مزاحم قلمداد شدهاند. مریم شمشیریفر افزود: آنچه دستفروشی را به یک معضل برای جامعه تبدیل کرده است نبود دیدگاهی میان این دو دیدگاه است که هم اشتغال دستفروش را در نظر بگیرد و هم بهگونهای ساماندهی شود که ایجاد مزاحمت نکند. این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شیوع دستفروشی در شهرهای کشور ازجمله همدان از نبود بستری مطمئن در حوزه اشتغال حکایت دارد گفت: مشاغل کاذب یا به تعبیری دیگر شغلهای ناپایدار بدون ایجاد شغل پایدار و کسب درآمد ثابت همچنان به حیات خود ادامه میدهند. شمشیریفر عنوان کرد: از سوی دیگر در شرایط فعلی جامعه و باوجود گرانی افسارگسیخته و درآمدهای ناچیز بسیاری از شهروندان نیز ترجیح میدهند که بهجای خرید از مغازهها و فروشگاهها از دستفروشان خرید کنند. او تصریح کرد: با همه این اوصاف نمیتوان منکر آن شد که ترویج و گسترش دستفروشی به اقتصاد کشور ضربه میزند و باعث رشد ورود کالاهای قاچاق به کشور، عرضه محصولات بیکیفیت و غیراستاندارد و کساد شدن بازار اصناف مورد تائید و مجوز دار میشود. این استاد دانشگاه با بیان که دستفروشی سبب بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی میشود عنوان کرد: برای مقابله با پدیده دستفروشی یا ساماندهی آن باید به تجارب کشورهای توسعهیافته رجوع کرد. او با بیان اینکه ایجاد بازارهای موقت و صدور پروانه کار از دیگر راهکارهایی است که به ساماندهی دستفروشان کمک میکند، تأکید کرد: در نظر گرفتن محدوده زمانی مشخص برای فعالیت دستفروشان یکی از اقداماتی است که در کشورهای توسعهیافته جواب داده و شهرداری همدان نیز در حال حاضر این راهکار را در پیشگرفته است.