جستجو
رویداد ایران > خبرها > فولاد به نرخ جهانی و سنگ‌آهن با قیمت دستوری، عادلانه نیست!

فولاد به نرخ جهانی و سنگ‌آهن با قیمت دستوری، عادلانه نیست!

فولاد به نرخ جهانی و سنگ‌آهن با قیمت دستوری، عادلانه نیست!
درحالی‌که انجمن فولاد نسبت به سیاست‌های وزارت صمت در حوزه بازار محصولات زنجیره فولاد و همچنین کشف قیمت کالاها از جمله آهن اسفنجی براساس عرضه و تقاضا مخالفت کرده است، یک کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که هم‌اکنون عرضه کل زنجیره در بورس نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت و الزام است و فروش فولاد به نرخ جهانی و سنگ‌آهن با قیمت دستوری، عادلانه نیست.

صادق قاسمی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه هم‌اکنون تعادل در زنجیره فولاد وجود ندارد اظهار کرد: در شرایط فعلی قیمت مواد اولیه بالادستی مانند سنگ‌آهن، آهن اسفنجی و گندله براساس ضریبی از قیمت شمش فولاد خوزستان تعیین می‌شود که فاصله زیادی با قیمت‌های جهانی دارد، اما در مقابل تولیدکنندگان شمش و میلگرد محصولات خود را نزدیک به نرخ‌های جهانی به فروش می‌رسانند. این عدم تعادل باعث شده است تا تمام زنجیره از یک سود منطقی برخوردار نباشند و بدین ترتیب سرمایه‌گذاری در حوزه تولید مواد اولیه بالادست و همچنین اکتشافات در این بخش کاهش یابد.

عرضه بورسی تمام زنجیره فولاد اقدام بسیار مثبتی است

وی ادامه داد: در شرایط فعلی عرضه تمام زنجیره فولاد در بورس کالا اقدام بسیار مثبتی است که در آینده تمام بخش‌های این زنجیره از مزایای آن برخوردار می‌شوند. هم‌اکنون عمده بحث درباره عرضه مواد اولیه بالادستی مانند سنگ‌آهن و گندله در بورس کالا است. طبق ضرایبی که برای قیمت‌گذاری این محصولات تعیین شده است، سنگ‌آهن با ضریبی حدود ۲۰ درصد شمش فولاد خوزستان، گندله با ضریب ۲۷ تا ۳۰ درصد و آهن اسفنجی با ضریب ۶۰ درصد قیمت‌گذاری می‌شود که با قیمت‌های جهانی فاصله زیادی دارد.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: این درحالی‌که است که قیمت‌گذاری محصولات فولادی به‌گونه‌ای انجام می‌شود که به نفع فولادساز تمام‌شده و شرکت های بالادستی از درآمد واقعی محروم شده اند؛ به عبارت بهتر، فولاد به نرخ جهانی، سنگ‌آهن با قیمت دستوری، عادلانه نیست.

مشکل در تأمین مواد اولیه

قاسمی در ادامه با بیان اینکه براساس هدف‌گذاری‌های صورت گرفته باید تا سال ۱۴۰۴ تولید فولاد کشور به ۵۰ میلیون تن برسد که تاکنون موفقیت‌های خوبی به دست آمده است، گفت: اما واقعیت این است که به دلیل قیمت‌گذاری دستوری در تولید و تأمین مواد اولیه سنگ‌آهن با مشکل مواجه هستیم که صنعت فولاد را تهدید می‌کند.   به دلیل رانت قیمتی که در تولید فولاد وجود دارد، این بخش از زنجیره توسعه قابل‌توجهی پیدا کرده، اما در بالادست به میزان نیازها توسعه نداشته‌ایم که به معنای نبود یک صرفه اقتصادی درکل زنجیره است.

کاهش سود فولادسازان جبران می شود
وی با تاکید بر اینکه عرضه تمام محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا مزایای بسیاری به همراه دارد که از آن جمله می‌توان به شفاف شدن قیمت‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری در تولید مواد اولیه بالادست اشاره کرد، ادامه داد: هرچند ممکن است، خروج مواد اولیه از شمول قیمت‌گذاری باعث افزایش قیمت تمام‌شده شود، اما به دلیل اینکه به نفع کل زنجیره تمام می‌شود، آثار مثبتی دارد.
درحالی‌که فولادسازان اعتقاد دارند که با این کار هزینه‌های آن‌ها افزایش و سودآوری آن‌ها کاهش می‌یابد، اما با توجه به اینکه عمده فولادسازان سهامدار یا صاحب معادن فلزی هستند، درنهایت زیانی متوجه آن‌ها نمی‌شود. به این معنا که اگر سود فولادسازان کاهش یابد در بخش بالادستی جبران خواهد شد.

بر اساس این گزارش، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در نامه‌ای انتقادی به مدیرعامل شرکت بورس کالا ایران، ضمن ابراز اعتراض شدید خود نسبت به رویه اخیر این شرکت در مواجهه با واحدهای تولیدی و تشکل‌های صنفی، ادعا کرد که بورس کالا به لحاظ عدم اطلاع‌رسانی کارشناسی و در شأن واحدهای تولیدی و همچنین عدم تعامل مناسب با تشکل‌های صنفی، یکی ازتاریک‌ترین دوران خود را سپری می‌کند.


برچسب ها
نسخه اصل مطلب