جستجو
رویداد ایران > خبرها > اخبار ویژه > قزوین| چالش‌های طبابت غیرمجاز برای قزوینی‌ها

قزوین| چالش‌های طبابت غیرمجاز برای قزوینی‌ها

قزوین| چالش‌های طبابت غیرمجاز برای قزوینی‌ها
طب سنتی همواره در کشور ما وجود داشته و علم پزشکی جدید نمی‌تواند آن را نقض کند، اما متأسفانه در سال‌های اخیر از این رشته در پاره‌ای از موارد سوءاستفاده شده است. این روزها ورود برخی افراد غیرمتخصص در حوزه طب اسلامی، چالشی جدی بر سر راه سلامت شهروندان ایجاد کرده که گاهی می‌تواند به قیمت جان انسان‌ها تمام می‌شود . یکی از شهرهایی که در آن پزشک نماها رشد یافته و فعالیت می‌کنند قزوین است.

به گزارش ایرنا، یک فوق تخصص بیماری‌های ریه در همین زمینه گفت: بسیاری از بیمارانی که به مطب ما مراجعه می‌کنند ابتدا برای درمان درد خود به مراکز غیرمجاز طب سنتی مراجعه کرده و پس از مصرف داروهای آن‌ها دچار عوارض شدید شده و ناچار به مطب پزشک آمده‌اند. دکتر محمدعلی زحل افزود: در مواردی بیمار با عوارضی روی پوست بدن به ما مراجعه کرده که نشان می‌دهد کورتون مصرف کرده اما خودش نمی‌داند که داروی مصرفی‌اش چه چیزی بوده و تنها پس از بررسی و تجزیه قرص روشن می‌شود که درواقع ترکیب قرص کورتون است. او اضافه کرد: بسیاری از داروهایی که این پزشک نماها به نام طب سنتی به بیمار می‌دهند خود داروی مخدر است اما چون ظاهر مخدر را ندارد، بیمار بدون آگاهی آن را مصرف می‌کند. زحل ادامه داد: بهترین راه جلوگیری از این عارضه آن است که افراد واردشده به طب سنتی را ملزم کنیم داروهای گیاهی با نام و عنوان مشخص به فروش برسانند نه اینکه دارو را به‌صورت ترکیبی درآورده و پودر کنند بدون آنکه مشخص باشد چیست.

دردسرهای داروهای دست‌ساز برای بیماران

یک متخصص روماتولوژی نیز گفت: بسیاری از بیماران مراجعه‌کننده به مطب پزشکان روماتولوژی از داروهای دست‌ساز افزایش یا کاهش وزن استفاده کرده‌اند اما پس از مدتی با سیاه‌شدگی استخوان و آسیب‌دیدگی مفاصل به ما مراجعه می‌کنند.

دکتر مهناز عباسی افزود: یک بیمار روماتیسمی داشتیم که از داروهای مختلفی با دز بالای کورتون استفاده کرده و پزشکان به‌اصطلاح علفی با قطع داروهای تجویزشده توسط پزشک متخصص، داروهای خود را به او خورانده بود و پس از مدتی با خونریزی به بیمارستان آمده و عملیات احیای قلبی برای او انجام شد. این پزشک متخصص از مردم خواست در صورت مشکل در سلامت خود به هر فرد یا مرکزی اعتماد نکنند و سلامت خود را با این اشتباه به خطر نیندازند.

وزارت بهداشت مخالفتی با طب سنتی ندارد

رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز گفت: طب سنتی در دانشگاه‌های علوم پزشکی از چندین سال پیش به‌طور تخصصی تدریس می‌شود و در دانشگاه‌ها دارای دانشکده مخصوص به خود است و دانشجویان پزشکی پس از اتمام دوره پزشکی عمومی می‌توانند به تحصیل در این دانشکده‌ها بپردازند، اما افراد مدعی طب اسلامی معلوم نیست در کجا و چه چیزی آموزش‌دیده‌اند و با کدام علم به درمان بیماران می‌پردازند. دکتر منوچهر مهرام افزود: در حال حاضر ابهامات و سؤال‌های زیادی درباره این طب بین مردم وجود دارد و متأسفانه ورود برخی روش‌های فریب‌کارانه به این حوزه از طب و آسیب‌های ناشی از آن، مردم را در تشخیص طب سنتی، تأثیر آن و حدومرز بین طب قدیم و جدید دچار مشکل کرده است. او اضافه کرد: با صراحت اعلام می‌کنیم طبی به نام طب اسلامی در هیچ کجای دنیا وجود ندارد و آنچه با سو استفاده از نام دین با این عنوان معرفی می‌شود تنها یک سودجویی از شرع مقدس اسلام و تقلب در امر درمان است. مهرام گفت: هفته‌ای نیست که بیماری در بیمارستان‌های ما به علت مراجعه به چنین افرادی که مداخله غیرعلمی در امر درمان دارند دچار مشکل نشده و به بیمارستان‌های ما مراجعه نکند. او گفت: کورتون یک دارو برای فرونشاندن التهابات عصبی با عوارض بسیار بالا است که به‌عنوان یک شمشیر دولبه در نظام درمان استفاده می‌شود و پزشکان متخصص بااحتیاط آن را تجویز می‌کنند اما این‌گونه افراد پزشک نما در عطاری‌ها به‌راحتی و بدون هیچ نگرانی این دارو را به مردم می‌دهند. مهرام اظهار داشت: متأسفانه مداخلات این افراد و همچنین برخی عطاری‌ها در درمان بیماران به مرحله‌ای رسیده که در کنار توزیع دارو، جراحی‌هایی هم بر روی آن‌ها انجام می‌دهند.

عطاری‌ها مجاز به تجویز داروی گیاهی و ترکیبی نیستند

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز گفت: بر اساس قانون فروش فراورده‌های دارویی در عطاری‌ها ممنوع است و عطاری‌ها مجاز به تجویز داروی گیاهی ترکیبی نیستند و تنها حق فروش مفردات گیاه دارویی را آن‌هم بدون ذکر درمانی دارد. دکتر پیمان قجر بیگی افزود: حتی ترکیب کردن چندین گیاه دارویی با یکدیگر نیز فرایند اشتباهی است بنابراین در عطاری‌ها نباید هیچ‌گونه ترکیب گیاهان دارویی و فرمولاسیون کردن چندین گیاه دارویی با یکدیگر ایجاد شود. او اضافه کرد: فروش دارو تنها در اختیار داروخانه‌ها است که این داروها می‌تواند داروهای شیمیایی و یا داروهای گیاهی باشد. او گفت: در حال حاضر ۲۲۰ عطاری در استان قزوین وجود دارد که ۱۴۲ مورد مجوز دارند و ۷۷ مورد هم مجوز ندارند. قجربیگی با اشاره به برخی اقدامات این عطاری‌های غیرمجاز و همچنین افرادی که به نام طب سنتی در منازل خود اقدام به درمان خودسرانه می‌کنند، ادامه داد: بادکش در عطاری‌ها، انجام ام آر آی مختلف برای بیماران، فروش انواع داروهای ترک اعتیاد که اغلب در آزمایش‌ها ما مشاهده‌شده که خودشان حاوی ماده مخدر هستند، لوازم‌آرایشی، عرضه قرص مخدر ترامادول، ماساژ درمانی با قیمت‌های ۸۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان، داروهای دست‌ساز برای انواع بیماری‌ها و تجویز جوشاندن آهن در آب برای رفع فقر آهن، عرضه داروی سقط‌جنین، استفاده از دستگاه برای درمان مشکلات عروقی و اعصاب محیطی ازجمله موارد مشاهده‌شده در این مراکز بوده است. او گفت: در سال‌های اخیر ۲ نفر در کشور به نام‌های روازاده و شیخ عباس تبریزیان در این زمینه ورود کرده‌اند که هیچ‌کدام برای داروها و تجویزهای خود مجوزی از وزارت بهداشت ندارند. معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قزوین افزود: یکی از داروهایی که به‌طور فراوان از سوی عطاری‌ها عرضه می‌شود قرصی به نام فرشته است که هم برای کاهش وزن و هم افزایش وزن مورداستفاده قرار می‌گیرد و گزارش‌های زیادی از عوارض آن و بستری شدن بیمار به همین علت در بیمارستان‌های قزوین وجود دارد. او اظهار داشت: در بررسی چند مورد از عرقیات گیاهی مشاهده شد محدوده میکروبی آن‌ها ۳۲ هزار است درحالی‌که محدوده قابل‌قبول محدوده قابل‌قبول برای میکروب موجود به میزان ۱۰۰ است. معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: عطاری‌ها متولی مشخصی ندارند و دانشگاه علوم پزشکی نیز تنها به خاطر تأثیر فعالیت آن‌ها بر سلامت مردم در این زمینه نظارت می‌کند. قجربیگی افزود: پیشنهاد می‌شود به‌منظور کنترل فعالیت این مراکز، آن‌ها حداقل مکلف شوند مجوزهای خود را از دانشگاه بگیرند تا به اطلاعات مشخص‌تری از آن‌ها برسیم و آموزش‌های لازم هم به آن‌ها ارائه شود. او اضافه کرد: در حال حاضر یک کارشناس طب سنتی در معاونت غذا و دارو فعالیت دارد که سال گذشته ۴۳۰ بار از این عطاری‌ها بازدید کرده و کافی نیست اما اگر مجوز این کار به دانشگاه سپرده شود حتماً هم در آموزش این افراد و هم نظارت دقیق‌تر بر روی آن‌ها مؤثر خواهد بود. معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قزوین افزود: استان قزوین در حال حاضر هم دارای متخصصان طب سنتی و هم متخصص داروساز طب سنتی است اما در شرایط نبود نظارت‌های جدی و آگاهی نداشتن مردم، شاهد استفاده خودسرانه داروهای عطاری‌ها و عوارض شدید آن در مراکز درمانی هستیم.

با فعالیت‌های غیرمجاز عطاری‌ها برخورد می‌شود

رئیس اداره نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز گفت: بر اساس اصلاح ماده ۳ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارو و مواد خوراکی و آشامیدنی مصوب سال ۱۳۳۴ هر کس بدون داشتن پروانه رسمی به امور پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، آزمایشگاهی، فیزیوتراپی و مامائی اشتغال ورزد یا بدون پروانه از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدام به تأسیس یکی از مؤسسات پزشکی نماید یا پروانه خود را به دیگری واگذار یا پروانه دیگری را مورداستفاده قرار دهد بلافاصله محل کار آن‌ها توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تعطیل و به حبس تعزیری از شش ماه تا سه سال و پرداخت جریمه نقدی از پنج میلیون تا پنجاه میلیون ریال محکوم خواهد شد و در صورت تکرار به حبس از دو تا ده سال و پرداخت جریمه از پنج میلیون تا صد میلیون ریال یا دو برابر قیمت داروهای مکشوفه )هرکدام که بیشتر باشد (محکوم می شود. دکتر محمدرضا مدبر افزود: در همین راستا معاونت درمان دانشگاه طی بازرسی‌ها و یا در صورت گزارش‌های مردمی، هرگونه فعالیت غیرمجاز را تعطیل و به مراجع قضائی معرفی می‌کند. او اضافه کرد: دریکی از موارد اخیر که اردیبهشت‌ماه امسال اتفاق افتاد یک واحد غیرمجاز عطاری که در آن اقدامات غیرمجاز پزشکی از قبیل تزریقات، گچ و آتل‌بندی، تشخیص فشارخون و دیابت، مراقبت‌های پزشکی و تجویز و فروش داروهای غیرمجاز و بدون شناسه انجام می‌شد، مهر و روم و به دادسرا معرفی شد. مدبر ادامه داد: بسیاری از درمان‌های طب سنتی در کنار درمان نوین کمک‌کننده است اما این‌گونه عطاری‌های غیرمجاز درمان پزشک متخصص بیمار را قطع کرده و درمان موردنظر خود را جایگزین آن می‌کنند. او اظهار داشت: گرچه ما عطاری‌های اصیلی هم در استان داریم اما برخی از عطاری‌های غیرمجاز به اسم عطاری تجهیزات و دستگاه‌هایی مانند ماساژور طبی، دندان‌سازی و یا حتی در مکان‌های غیربهداشتی و غیرمجاز با توصیه‌های تغذیه‌ای نامناسب و داروهای غیربهداشتی خود آسیب زیادی به بیماران وارد می‌کنند. مدبر افزود: درمان‌های غیرواقعی و غیرعلمی این افراد باعث تأخیر در شروع درمان بیماری‌های مهمی حتی سرطان می‌شوند و بیمار هم که مایل به درمان ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر است به سمت چنین درمان‌هایی سوق می‌یابد و عوارض بیماری خود را تشدید می‌کند.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب