نحوه انتخاب شیلنگ آتش نشانی
چطور شیلنگ آتش نشانی مناسب با نیازهای خود انتخاب کنیم؟
یکی از انواع تجهیزات آتش نشانی شیلنگ های آتش نشانی می باشد که براساس نوع کاربرد و جنس آن تقسیم بندی و ساخته می شوند، به همین دلیل قبل از خرید شیلنگ آتش نشانی لازم است بدونیم که هر مدل از شیلنگ ها دارای چه ویژگی هایی هستن و کدامیک مناسب کار ما می باشند.
شیلنگ های آتش نشانی برای کاربردهای خاصی طراحی و ساخته می شود به همین دلیل مهم است تا قبل از انتخاب شیلنگ تفاوت های آنها (جنس نوع مواد ساخته شده و تحمل فشار ) را بدانیم و همچنین نیاز است تا درباره محیط کاری نوع ماده بکار رفته اطلاعات کامل را کسب کرده و بدانیم تا کدام شیلنگ مناسب محیط ما می باشد.
قبل از انتخاب شیلنگ آتش نشانی، مواردی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
برای انجام چه کاری به شیلنگ نیاز دارید؟
نگهداری شیلنگ چقدر دشوار است ؟ و چقدر دوام خواهد داشت؟
و ده ها سوال دیگر که ممکن است برای شما پیش بیاید.
آتش نشانان به شیلنگ برای خاموش کردن آتش و حریق نیاز دارند
قاعدتا در یک سازمان آتش نشانی از یه شیلنگ معمولی برای خاموش کرن آتش استفاده نمی کنند و در یک آپارتمان هم از شیلنگ مخصوص خاموش کردن حریق استفاده نمی شود.
شیلنگهای آتشنشانی «برای استفاده توسط آتشنشانان آموزش دیده و اعضای تیم آتش نشانی برای مقابله با آتش فراتر از مرحله اولیه یا مرحله اولیه آتش طراحی شدهاند. این نوع شیلنگ زمانی نام خود را می گیرد که برای "حمله" به آتش سوزی بیرونی یا در هنگام شکستن اولیه ساختار حریق استفاده می شود.
آنها باید بتوانند فشار بیشتری را نسبت به انواع دیگر شیلنگ تحمل کنند - و تا حداقل 300 psi تست شوند - بنابراین یک شیلنگ بادوام تر برای این کاربرد ضروری است. شیلنگهای دولایه به گونهای طراحی شدهاند که فشارهای بسیار بالاتری را نسبت به همتایان خود با روکش لاستیکی یا تک جلدی تحمل کنند و بنابراین برای مصارف خاموش کردن حریق بهترین هستند.
در کل این شیلنگ ها تفاوت های زیادی نسبت به یکدیگر دارند که به چند مورد آن اشاره می کنیم
از نظر تحمل فشار کاری
تحمل حرارت
تحمل مواد خورنده (اسید ها)
هر کدام از این عوامل باعث می شود تا شیلنگهایی با کیفیت های متفاوت تولید گردد. که عبارتند از
شیلنگ های ضد اسید
بیشتر در پالایشگاه ها و در جاهایی که مواد نفتی و اسیدی وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرد. در کل این شلنگها به دلیل مقاومت بالا و تحمل فشار بالا یکی از شیلنگ های پرمصرف در مراکر آتشنشانی و مراکز صنعتی و پالایشگاهی می باشد
ویژگی شلنگ های ضد اسید
از شیلنگ های پولیدور تقریبا در تمامی مصارف اطفاء حریق می توان استفاده نمود. جنس این نوع شیلنگها از %100 نخ مصنوعی با استهکام بالا می باشد که به همراه نیتریل و پی وی سی با کشش بالا و در درجه بالا بافته می شود. در بافت شلنگ های ضد اسید از فرایند اکستروژن استفاده می شود
این نوع بافت باعث می شود که شلنگ در برابر اسید ها، محلول های نمک، روغن، سوخت و بسیاری از مواد شیمیایی مقاوم گردد.
حداقل اصطکاک
مقاومت بالا در برابر فرسایش
وجود آستر خارجی برای ایجاد مقاومت بالا در اثر سایدگی
مقاومت بالا در برابر روغن، مواد شیمیایی و سوخت
مقاومت عالی در برابر ازن و هوا
مقاوم در برابر سرما تا -35 درجه سانتیگراد
مقاوم در برابر حرارت تا +100 درجه سانتیگراد
نگهداری و جابجایی آسان
شیلنگ های نخی ( برزنتی)
شیلنگهای نخی با اسفاده از نخ های پلی استر به همراه ترکیبی از لاستیک EPDM استفاده شده و نسبت به شیلنگ های ضد اسید دارای فشاری تحمل کمتری می باشد و که از آن بیشتر در مصارف خانگی و صنایع کوچک استفاده می گردد.
این دسته از شیلنگ ها در برابر اسید ها آسیب پذیر بوده و تحمل کمتری در برابر سایش از خود نشان می دهند.
ویژگی این شلنگها
قیمت مناسب و ارزان نسبت به شلنگ ضد اسید
قابلیت انعطاف بالا
نگهداری آسان
تحمل فشار 15 بار
نحوه کارکرد شیلنگ آتش نشانی
در مهار آتش و با توجه به نوع حریق شرایط و ابزار مناسب برای مهار آن انتخاب می گردد به طور مثال برای بعضی از حریق ها از فوم (کف) آتش نشانی استفاده می شود و برای بعضی دیگر آب به تنهایی کفایت می کند.
در این بین قطعات و دستگاه های مختلفی وجود دارد که هریک ویژگی های خود را دارد و همچنین کاربرد مخصوص به خود، اما در همه این موارد یک چیز مشترک است و اون هم شیلنگها می باشند که وظیفه انتقال آب یا کف را بین قطعات انجام می دهند.
به طور مثال برای تولید کف از دستگاه موبیل فوم ، توربکس و یا اینداکتور استفاده می شود و کف تولید شده از سریق شلنگ به نازل آتش نشانی و در نهایت به سمت حریق پرتاب می شود.