میراثی که باید از آن حفاظت شود؛ بخشی از بازار تاریخی دامغان در آستانه تخریب قرار گرفت
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، میراث فرهنگی آداب و رسوم گذشتگان یک منطقه و کشور را به ما بازگو میکند و انسان با شناسایی آن به مجموعهای از آیینها و رفتارهای فرهنگی و اجتماعی یک جامعه پی میبرد.
آثار مملوس (مثل بناهای باستانی و تاریخی) و غیر مملوس (مثل آئینها و مراسمها) در واقع سرمایههای ارزشمند یک ملت و کشور محسوب میشوند که در هر دورهای متناسب با شرایط جامعه منبع درآمد و اشتغال مردم نیز بوده است.
چند وقتی است که خبرهایی در سطح شهر دامغان مبنی بر تخریب بخشی از بنای بازار سرپوشیده دامغان منتشر شده است و این امر موجب گلایهمندی شهروندان و کسبه و بازاریان دامغانی شده است.
اما باید دید اقدامات انجام شده از سوی میراث فرهنگی دامغان برای مرمت و پیشگیری از آسیبهای جدی به این اثر تاریخی، باستانی و ارزشمند این شهرستان چه بوده است؟
قاسمی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دامغان در این زمینه اظهار داشت: 25 مردادماه یگان حفاظت میراث فرهنگی طی بازدیدی که از بناهای تاریخی از جمله بازار داشت؛ اعلام کرد که ترکی در سقف بازار سرپوشیده مشاهده شده است؛ تیم کارشناسی ما به محل اعزام شد و متوجه شدیم این ترک بر اثر نم هایی که در کف و دیوارهای چند مغازه بوده، ایجاد شده است و علت اصلی آن ترکیدگی لوله شبکه آبرسانی بوده که مربوط به آب فاضلاب است.
وی افزود: با تماسی که با آب و فاضلاب گرفتیم، آمدند و جلوی نشت آب که به مدت خیلی طولانی اتفاق افتاده بود را گرفتند و 26 مردادماه به خاطر اضطرار موضوع جلسهای را به همراه معاونان، فرمانداری دامغان، رئیس اداره آب فاضلاب و معاون شهردار برگزار کردیم و مقرر شد با توجه به اینکه شبکه فرسوده و ترکیدگی لوله علت اصلی تخریب بخشی از سقف بازار سرپوشیده دامغان شده است، در اسرع وقت توسط اداره آب و فاضلاب نسبت به رفع خطر با نظارت میراث اقدام شود که متأسفانه اقدامی از سوی اداره آب و فاضلاب دامغان انجام نشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دامغان بیان کرد: میراث فرهنگی بهحسب وظیفه ذاتی و سازمانی خود بیست و هشتم مردادماه شمع گذاری و رفع خطر را انجام دادیم و پسازآن نیز به صورت متوالی در شهریورماه مکاتباتی را با اداره آب و فاضلاب شهرستان انجام دادیم تا نسبت به مرمت به سرعت اقدام کنند.
قاسمی با اشاره به اینکه نامهای دهم شهریورماه فرماندار دامغان جهت مرمت بنا به آب و فاضلاب مبنی بر تسریع در مرمت بنا ارسال کردند گفت: پاسخ آب و فاضلاب دامغان به این نامه این بود که شبکه آبرسانی بیمه دارد و بیمه برآورد خسارت کند و این مقوله را تأمین کند و متأسفانه باز هم اقدامی صورت نگرفت.
وی با بیان اینکه ششم مهرماه از سوی میراث فرهنگی استان سمنان تأمین دلیل شد و کارشناسان رسمی دادگستری نیز بیست و پنجم مهرماه ترکیدگی لوله آب را دلیل ترکهای واقع شده در دیوار و سقف و نشست پی تشخیص دادند گفت: به دلیل اینکه آسیبهای وارده ناشی از این موضوع جدیتر نشود میراث دامغان با حمایت و کمک کسبه از داخل مغازهها نسبت به پیبندی، ترمیم و مرمت کف اقدام لازم انجام شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان دامغان با بیان اینکه متأسفانه تا بدین لحظه اقدامی از سوی اداره آب و فاضلاب دامغان صورت نگرفته است گفت: ما تأمین اعتبار کردیم و هزینهای را که باید در بناهای دیگر صرف میکردیم برای این بنا اختصاص دادیم و قراردادش در سامانه ثبت است و بهزودی مرمت بنا آغاز میشود.
قاسمی تأکید کرد: خواهش ما این است که آب و فاضلاب نسبت به مرمت شبکههای فرسوده شهری در اطراف بناهای تاریخی اقدام کند و مسلماً ما هم با جذب اعتبارات ملی در بهسازی کف کمک و حمایت خواهیم کرد.
اما پاسخ مدیر آب و فاضلاب دامغان درباره اصلاح شبکه آب در بازار تاریخی دامغان چه بود.
زارع، مدیر آب و فاضلاب دامغان در این خصوص اظهار داشت: علت آسیب وارده نشت آب شبکه شهری که در آنجا و جود داشته بوده که مسائل را به پای آب و فاضلاب دامغان بستند.
وی با بیان اینکه مشکل از شبکه آبرسانی نبوده بلکه از یک رشته انشعاب بوده گفت: بر اساس استعلامهای انجام شده حفاری را انجام دادیم و نسبت به رفع و مشکل اقدام کردیم.
مدیر آب و فاضلاب دامغان عنوان کرد: مشکل ما با اداره میراث فرهنگی دامغان در حال حاضر بر سر مبلغ خسارت است که این موضوع نیز با کارشناسیهای انجام شده حل و مبلغ توافق شده است.
دلواپسی مردم دامغان برای حفظ یک بنای تاریخی به حق است و امیدواریم مسئولان امر در این زمینه هر چه زودتر وارد عمل شده و نسبت به بهینهسازی شبکه آبرسانی اقدام کنند تا در آینده دیگر شاهد بروز این اتفاقات نباشیم.