افزایش روزهای آلوده شیراز در آذرماه؛ ناوگان حملونقل سهم ۷۰ درصد در آلودگی دارند
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، هوای شیراز باز هم آلوده شد، اطلاعیهای که از سوی محیط زیست استان فارس در روزهای اخیر بارها تکرار شده که شاخص آلودگی را بالای 100 نشان میدهد. این موضوع سبب میشود ممنوعیت خروج از منزل و هشدار برای گروههای حساس مانند سالمندان، کودکان، بیماران قلبی و ریوی و آنان که مشکلات تنفسی دارند در این روزها توصیه شود.
پنجشنبه 25 آذرماه هفتمین روز آلوده آخرین ماه پاییز بود که شاخص آلودگی براساس آنچه محیط زیست استان اعلام کرد 115 را نشان میداد. براساس استانداردهای محیط زیست شاخص کیفی هوا معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسیدکربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژندار، اوزون و ذرات معلق را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل میکند و وضعیت آلودگی هوا را نشان میدهد.
AQI شاخصی است که برای گزارش روزانه کیفیت هوا بهکار میرود و نشان میدهد که هوا چقدر تمیز یا آلوده است. محدوده این شاخص بین 0 تا 500 متغیر است. هر چه شاخص بالاتر باشد، هوا آلودهتر و اثرش بر سلامتی بیشتر است.
شاخص 100 عمدتاً نشان دهنده مقدار مجاز آلایندهها طبق استانداردهای ملی است و این مقداری است که برای حفاظت از سلامت عمومی تعیین میشود. مقادیر زیر 100 معمولاً قابل قبول فرض میشوند اما با عبور شاخص از 100، کیفیت هوا ابتدا برای گروههای حساس و سپس به تدریج برای همه ناسالم میشود.
حمید ظهرابی، مدیر کل محیط زیست استان فارس در همین زمینه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: آلودگی در فصل خشک و گرم ناشی از گردو غبار است که یا تحت تاثیر بیابانهای کشورهای همسایه و یا استانهای مجاور ایجاد میشود که هر چند مسئلهای مهم است اما چندان جدی نیست.
وی با بیان اینکه برای کنترل این نوع آلودگی در سطح استان نیز اقداماتی انجام شود، گفت: در این نوع آلودگی باید برای کانونهای فرسایش بادی در استان و اطراف شیراز از جمله معادن شن و ماسه، معادن کارخانه سیمان و اراضی کشاورزی برنامهریزی و اقدام شود.
مدیرکل محیط زیست استان فارس با اشاره به نوع دوم آلودگی که در فصل پاییز و زمستان رخ میدهد، افزود: با برودت هوا احتمال پدیده وارونگی در فصول سرد سال رخ میدهد که منجر به تجمع آلودگیها در شهرهای صنعتی یا شهرهای با تراکم جمعیتی بالا رخ میدهد.
ظهرابی با بیان اینکه در شهر شیراز از ابتدای آبان ماه 2 روز و تا پنجشنبه 25 آذرماه 7 روز است که کیفیت هوای شیراز ناسالم است، بیان کرد: شاخص کیفیت هوای شیراز در این روزها برای گروههای حساس ناسالم بوده که اطلاعرسانیهایی از سوی محیط زیست برای این دسته از افراد صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه این دسته از افراد باید از مواجهه با هوای آلوده خودداری کنند، عنوان کرد: هر چند مقایسه هوای شیراز با دیگر کلانشهرها نشاندهنده این است که شیراز وضعیت بهتری دارد اما نکته بسیار مهم این است که در بسیاری از روزها شاخص کیفی هوا روی مرز قرار دارد.
مدیرکل محیط زیست استان فارس با بیان اینکه این شرایط ایجاب میکند که برنامههای کاهش آلودگی هوا با جدیت و دقت بیشتری دنبال شود، گفت: در غیر این صورت باید منتظر باشیم تا شیراز نیز در شمار کلانشهرهای آلودهای مانند تهران قرار گیرد.
ظهرابی با بیان اینکه در شهرهای بزرگ مانند شیراز حمل و نقل سهم 70 درصدی در آلودگی دارند، افزود: اقداماتی باید در این حوزه انجام شود تا آلودگیها کاهش یابد که در کنار آن انتقال صنایع و کارخانهها به خارج از شهر نیز مفید است.
وی با بیان اینکه نوسازی حمل و نقل به ویژه حمل و نقل عمومی مانند اتوبوسها که سوخت گازوئیلی دارند در این زمینه بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: ناوگان حمل مواد غذایی که روزانه در شهر تردد میکنند و نصب فیلتر برای آنها در کنار نوسازی تاکسیها و خودروهای شخصی میتواند به کنترل و کاهش آلودگی کمک کند.
مدیرکل محیط زیست استان فارس با اشاره به اجرای طرح LEZ یا محدوده کم انتشار آلودگی خاطرنشان کرد: شهرداری شیراز در عملیاتی کردن این طرح تاخیر دارد هر چند در زمینه نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی سال گذشته اقداماتی انجام شده اما پایینتر از سطح انتظار است.
ظهرابی با بیان اینکه در نوسازی ناوگان حمل و نقل دولت نیز سهیم است، گفت: دولت در سالهای گذشته برای تامین میزانی که سهم داشته در نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی کوتاهی کرده که اگر همراهی دولت و شهرداری با هم باشد، این اقدام سرعت میگیرد.
طبق اعلام رسمی و تائید کارشناسان کلانشهر شیراز هشتمین کلانشهر آلوده کشور است و اگر در زمینه کنترل و پیشگیری از آلایندهها اقدامی نشود این رتبه کمتر نیز میشود که نتیجه قطعی آن افزایش بیماریها و از دست رفتن سلامت مردم است.