علت عفونت و آبسه دندان در دوران بارداری
عفونت و آبسه دندان در دوران بارداری
دوران بارداری دوره ای بسیار حساس بوده که همراه با تغییرات و مشکلاتی مختص به خود می باشد که نیاز است مادران سبک زندگی درست و تغذیه سالمی در این دوران داشته باشند چرا که بر روی سلامتی خود و جنینشان تاثیر زیادی دارد. آبسه دندان در دوران بارداری یکی از عوارض ناخوشایند این دوره می باشد که مادران باید نسبت به علائم و خطرات آن آگاهی داشته و در صورت بروز با استفاده از راهکارهایی به رفع و درمان آن بپردازند.
بیماری ها و مشکلات لثه و همچنین آبسه دندان در حقیقت نوعی بیماری التهابی ناشی از باکتری می باشد که در هنگام بروز آن باکتری ها به بافت لثه حمله کرده و سبب آسیب به آن می شوند و حتی امکان دارد در موارد جدی استخوان زیر لثه نیز دچار مشکل و تخریب گردد. طبق مطالعات انجام شده مشخص شده است که مادرانی که دچار این عارضه می شوند با مشکلات زیادی رو به رو شده که اگر به موقع درمان و بررسی نشوند برای مادر و جنین همراه با خطر خواهد بود.
نشانه های رایج آبسه دندانی در حاملگی
علائم مختلفی وجود دارند که نشان دهنده بروز این عارضه در دوران بارداری می باشند که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم.
- بروز دندان درد
- ایجاد تب
- تورم یافتن غده های گردن و چانه
- بروز آلرژی و حساسیت در دندان ها
- بوی نامطبوع و مزه تلخ و ناخوشایند درون دهان
- التهاب و ورم لثه
دلایل اصلی بروز این عارضه
آبسه و التهاب دندان در دوران بارداری ناشی از علل متنوعی می باشد که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم.
پوسیده شدن و تخریب دندان :
پوسیدگی های کم تا زیاد دندان می تواند عاملی موثر در ایجاد عفونت های جدی حفره دهانی باشد. این نوع عفونت امکان دارد موجب شکل گیری خرابی ها و مشکلات مختلف دندانی گردد.
دندان شکسته یا دچار ترک شده :
ترک خوردگی در قسمت ریشه دندان موجب بروز عفونت باکتری ها در بخش مرکزی دندان می گردد. عفونت در بافت دندانی در نتیجه سبب صدمه دیدن مرکز دندان و همچنین آبسه دندانی خواهد شد.
بیماری و مشکلات لثه یا پریودنتال :
صدمات شدید لثه امکان دارد موجب ملتهب شدن بافت هایی شود که حمایت کننده دندان می باشند. در نهایت پالپ دندانی و یا انباشته شدن چرک را به وجود می آورد. وجود چرک و پالپ می توانند سببی برای بروز این نوع عارضه در دوران حاملگی شوند.
مشکلات و عوارض ناشی از آبسه دندانی
در دوران حاملگی بدن تحت تاثیر یک سری نوسانات و تغییرات هورمونی قرار می گیرد که این گونه تغییرات می تواند عاملی برای بالا رفتن مشکلاتی همچون پوسیدگی ها و بیماری های لثه گردد. به همین خاطر توجه به سلامت و بهداشت دهان و دندان در دوران حاملگی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در ادامه برخی از مشکلات و پیامدهایی که در این دوران امکان دارد به خاطر بیماری های دندان رخ دهد را در ادامه شرح داده ایم.
- افزایش درصد و خطر متولد شدن کودکانی با رشد و تکامل ناقص
- بالا رفتن احتمال زایمان زودرس
- بروز و پخش شدن آبسه دندانی در برخی از قسمت های بدن که می تواند سبب ایجاد مشکلات و دشواری هایی همچون آنژین لودیگ باشد که در نتیجه بارداری فرد را با خطراتی همراه می سازد.
- امکان متولد شدن نوزادانی با وزن کم و غیر طبیعی
- بروز خطرات و مشکلاتی در رابطه با بیماری ها و پوسیدگی دندان در دوره کودکی
- ایجاد عوارض و مشکلاتی مرتبط با وضعیت سلامتی کودکان
نحوه پیشگیری از بروز این مشکل در زمان بارداری
در صورتی که باردار می باشید و احساس درد و ناراحتی در قسمت دندان های خود کردید سریعا و در اسرع وقت به دندانپزشک رجوع نمایید تا وضعیت سلامتی دندان های شما را مورد ارزیابی قرار دهد. خیلی مهم و ضروری می باشد که دندانپزشک خود را مطلع نمایید که در حاملگی به سر می برید چرا که نیاز به مراقبت در هنگام عکس برداری می باشد.
چنانچه دندان پزشک از این قضیه مطلع باشد که شما دوران حاملگی را طی می کنید احتمال دارد این اقدامات و آزمایشات را انجام ندهد. وضعیت و موقعیت بارداری شما نیز معین می کند که آیا انجام بیهوشی و مصرف دارو برای شما امکان پذیر می باشد یا نه. بنابراین این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که مادران در طی حاملگی از بروز بیماری ها و آبسه دندان تا جای امکان جلوگیری نمایند.
روش ها و راهکارهای موثر جلوگیری از آبسه دندانی
در ادامه راه هایی که با استفاده از آن ها می توانید از مشکلات و پیامدهای مربوط به آبسه دندان در دوران بارداری جلوگیری کنید را ارائه داده ایم.
- تا جای امکان سعی کنید از مسواکی استفاده نمایید که دارای دندانه های نرم می باشد.
- در صورتی که دندان درد کمی داشتید از این موضوع چشم پوشی نکنید و فورا نزد دندانپزشک بروید.
- سعی کنید روزانه حدود دو مرتبه مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده نمایید.
- مقدار استفاده از کلسیم را در برنامه غذایی خود بالا ببرید.
- از دندانپزشک خود درخواست نمایید که یک نوع خمیر دندان خوب در دوران بارداری برای شما در نظر بگیرد.
- پس از خوردن هر نوع مواد غذایی دهان و دندان های خود را شستشو دهید.
- در صورتی که تمایل به بارداری دارید حتما چکاپ ها و آزمایشات پزشکی را پیش از اقدام به این کار انجام دهید.
- از خوردن داروهای مسکن پرهیز نمایید.
- اگر وضعیت بهداشتی دهانی مناسبی را پیش از دوره حاملگی و یا در طی این دوران داشته باشید این گونه عوارض و مشکلات به حداقل ممکن می رسد.
- وجود حالت تهوع و استفراغ در دوران حاملگی می تواند موجب پوسیده شدن دندان ها شود و دلیل آن هم حالت اسیدی محتویات استفراغ است. به منظور پیشگیری از مشکلات دندانی به علت استفراغ در این دوران حتما پس از اوغ زدن و استفراغ دهان خود را به خوبی بشویید. همچنین از خوردن غذاهای دارای قند پرهیز نمایید.