وجود ۵۰۰۰ چاه غیرمجاز در استان کرمانشاه؛ روند کند مسدودسازی منابع آب زیرزمینی تهدید میکند
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، مدیریت آب یک موضوع بسیار پیچیده و فرابخشی است و حل تنش آبی در ایران و استان کرمانشاه تنها درصورتی امکانپذیر است که تمام ذینفعان از جمله بخشخصوصی به عنوان بازوی کمکی وارد میدان شوند و مردم نیز مدیریت لازم را در مصرف داشته باشند.
وجود 5000 حلقه چاه غیرمجاز و اضافه برداشت در چاههای مجاز نیز نمکی بر زخم کمآبی استان شده و منابع زیرزمینی هر روز از روز قبل کمتر شود و مصرف از حد مشخص پیشی گرفته به طوری که تعدادی از دشتها با وضعیت فوق بحرانی مواجه شدهاند.
این در حالی است که انسداد چاههای غیرمجاز یکی از برنامههای اصلی طرح ملی سازگاری با کمآبی است اما مدتهاست که تعداد چاههای غیرمجاز روی عدد 5000 حلقه ثابت مانده و شاید یکی از دلایل آن بازدارنده نبودن جریمهها و هزینه پنج برابری انسداد یک چاه نسبت به جریمه آن است.
علی مرادی معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای کرمانشاه با بیان اینکه در استان کرمانشاه نزدیک به 5000 حلقه چاه غیرمجاز وجود دارد اظهار داشت: تعدادی از این چاهها مربوط به قبل از مصوبه مجلس یعنی قبل از سال 85 و در حال تعیین تکلیف هستند و تعدادی نیز مربوط به بعد از این سال و غیرمجاز بدون آمار محسوب میشوند که باید مسدود شوند.
وی عنوان کرد: در مدت کوتاهی نمیتوان به این چاهها رسیدگی کرد اما کنترل و مسدود کردن چاههایی که در حریم منابع آب شرب هستند در اولویت قرار دارند.
مرادی با اشاره به نظارت بر مصارف کشاورزی و کنترل چاهها گفت: در این زمینه به شهرستانها ابلاغ شده و نصب کنتور هوشمند برای اینگونه چاهها و جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز و انسداد یا مسلوبالمنفعه کردن چاههای غیرمجازی که در حریم چاههای آب شرب هستند، در دستور کار قرار دارد.
شهرام کرمی دادستان کرمانشاه نیز برای چندمین بار نسبت به روند کند انسداد چاههای غیرمجاز انتقاد کرد و اظهار داشت: سالانه 200 حلقه چاه غیرمجاز مسدود میشود در حالی که بیش از 5000 چاه غیرمجاز در استان کرمانشاه وجود دارد.
وی عنوان کرد: روند انسداد چاههای غیرمجاز در استان طی سالهای اخیر کند بوده است و در این راستا مکاتبهای با دادستان کل کشور داشته و موضوع ناکافی بودن اعتبارات را برای پیگیری به وی گزارش کردهام.
دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه با بیان اینکه براساس دستورالعمل وزارت نیرو و براساس اعتبارات تخصیص یافته، شرکت آب منطقهای کرمانشاه سالانه میتواند 200 حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کند بیان کرد: با توجه به وجود حدود 5000 چاه غیرمجاز در استان و همچنین حفر چاههای غیرمجاز جدید، ادامه روند فعلی مقابله با چاههای غیرمجاز را غیرممکن میکند.
کرمی افزود: از طرفی با توجه به وضعیت نامناسب بارندگی در پاییز امسال، احتمال کمبود نزولات آسمانی، کاهش ورودی مخازن سدهای استان و بروز خشکسالی وجود دارد و همچنین به دلیل کشت برنج در بخشهایی از استان در سال گذشته تعداد چاههای غیرمجاز افزایش پیدا کرده و برداشت از آب سطحی به شیوه نامتعارف روند صعودی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: این احتمال وجود دارد صنایعی که در پایین دست از آب زیرزمینی مجاز استفاده میکنند دچار مشکل کم آبی شوند و براین اساس جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقهای از هماکنون مقابله با کشتهای نامتعارف و پرآب را با تأکید بر کشت برنج در دستور کار قرار دهند تا با برنامهریزی دقیق کشتهای متناسب با وضعیت کنونی در برنامه کشت کشاورزان قرار گیرد.