خراسان جنوبی| ماجرای انتشار بوی نامطبوع در بیرجند
به گزارش مهر، تا چندی پیش شهروندان بهخصوص در روستاهای شکراب و حاجیآباد بیرجند از زبالهسوزی در فاصله نزدیکی با شهر رنج میبردند. بنا به گفته مردم، آتش زدن زبالهها سادهترین راهحلی بود که متولیان امر برای خلاص شدن از شر زبالهها به آن متوسل میشدند و این موجب میشد تا علاوه بر آلودگی محیطی طبیعی، زمینهساز تشدید آلودگی هوا در فضای شهری بود. بدون شک استنشاق دود ناشی از سوختن این مواد و انتشار آن در فضا آثار زیانباری بر سلامتی انسان دارد که نیازمند بررسی متولیان است.17 فروردینماه سال جاری بود که شهروندان بهخصوص در جنوب بیرجند از انتشار بوی نامطبوعی در سطح شهر بیتاب شده بودند. بنا بر گزارشها پارک توحید بیرجند بهعنوان یکی از بزرگترین فضاهای تفریحی شهر زیر هالهای از بوی نامطبوع گمشده بود و افراد را یکییکی به سمت خیابانها متواری میکرد. بعد از ساعتها انتشار این بو در فضا، معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند، منبع بو را خرابی دیگ پخت یکی از کشتارگاههای طیور، در یک کیلومتری شهر عنوان کرد. اگرچه این بو بعد از چند ساعت رفع شد اما خاطرهای بد برای شهروندان و حتی برخی از مسافران بود که روزهای بهاری شأن را مهمان این دیار فرهنگی و بهنوعی تمیزترین شهر کشور بودند.
حکایت بویهای نامطبوع باقی است…!
چیزی که امروز در برخی از کوچههای بیرجند، شهروندان را با گلایههایی روبهرو کرده، نگهداری دام در منزل است. افرادی که غافل از حقوق همسایگی، تعداد زیادی از دام و یا طیور را در منزل مسکونی خود نگهداری کرده و موجبات بیماریهای مختلف و بوی نامطبوع را فراهم میکنند. کافی است برای تصدیق این ادعا سری به انتهای خیابان نارنج و یا شهید فهمیده بیرجند بزنی تا از بوی حاصل از فعالیت دامداران متواری شوی. یکی از شهروندان خیابان نارنج به نمایندگی از سایر اهالی بیان کرد: این نقطه از جنوب شهر، در کنار خوابگاه دانشجویی واقعشده و قشر زیادی از فرهنگیان ساکن هستند. جواد کاظمی با بیان اینکه نگهداری دام در اینگونه از مکانها آثار سو زیادی به دنبال دارد، افزود: این امر علاوه بر انتشار بوی نامطبوع، خطرهای بهداشتی زیادی را منجر میشود.
اعتراض مردم از باکسهای کثیف زباله در شهر
همزمان با فرارسیدن روزهای گرم سال و تابش نور خورشید بر سطلهای زباله، بوی نامطبوعی را منتشر کرده و گلایههای زیادی از سوی شهروندان به دنبال دارد. گذشته از خطرهای بهداشتی، وجود شیرابهها از برخی باکسهای زباله خود عاملی برای گسترش میکروبها و سطح آلودگی است که بدون شک بیشترین خطرات در کمین زباله گردها مینشیند. آنچه مسلم است توجه به شست و شوی سطلهای زباله باید از اولویتهای اصلی مدیران شهرداری باشد. اگرچه مسئولان ذیربط معتقدند شست و شوی این سطلها بهموقع انجام میشود اما مشاهده برخی از وضعیتهای نامطلوب بهراحتی این گفتهها را نقض میکند. یکی از شهروندان با بیان اینکه در برخی از نقاط شهر، سطلهای زباله دیربهدیر تخلیه میشود، افزود: همچنین شست و شوی سطلها که اهمیت بسزایی برخوردار است، مورد غفلت واقع میشود. رضا حامی نسب اظهار کرد: حتی در خیابانهای اصلی شهر بهخصوص در خیابان مدرس شاهد بوی نامطبوع سطلهای آشغال هستیم که میطلبد موردتوجه ویژه شهرداری قرار گیرد. او با گلایه از عملکرد شهرداری نسبت به جمعآوری زبالهها بیان کرد: شاید اجرای طرحهای مانند تفکیک زبالههای تر و خشک در مبدأ بتواند مشکلات زیادی را از میان بردارد.
اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ تا مقصد
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند بیان کرد: برای جمعآوری زبالهها در محل دفن زباله، سولهای برای پردازش احداثشده است. همایون شاکری با بیان اینکه بعد از احداث خط پردازش، سولهای هم برای زبالههای تفکیکشده در محل احداث خواهد شد، افزود: خط پردازش در روند قانونی و مرحله برگزاری مزایده است. او افزود: با توجه به اینکه برگزاری مزایده قریب به چهار ماه طول میکشد، پروسه کامل ایجاد خط پردازش شش ماه طول خواهد کشید. شاکری از اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ تا مقصد خبر داد و افزود: این طرح در ماه جاری از مهرشهر آغاز خواهد شد و سپس در کل شهر اجرایی خواهد شد. او در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه منشأ بوی نامطبوع در محل دفن زباله چیست؟ افزود: زبالهها در این مکان دفن میشود و بویی از این مکان منتشر نمیشود چراکه مسیر باد به سمت بیرجند نیست. شاکری افزود: دو سری بوی نامطبوعی از خرابی دیگ پخت کشتارگاه طیور در سطح شهر منتشرشده بود که رفع شود. او در پاسخ به سؤالی که آیا تمهیداتی اندیشیده شده که شاهد تکرار دوباره این اتفاق نباشیم، بیان کرد: دستگاههای ذیربط پیگیر این امر هستند. معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند با اشاره به سطلهای زباله موجود در شهر بیان کرد: زبالهها سر موقع جمعآوری میشود و مشکلی برای شهروندان ایجاد نمیکند. او با بیان اینکه روزانه قریب به ۱۲۰ تا ۱۸۰ تن زباله در بیرجند تولید میشود، اظهار کرد: در حال حاضر بازیافتی از این زبالهها نداریم. شاکری در پاسخ به سؤالی پیرامون رسالت شهرداری در برخورد با نگهداری دام در حریم شهر بیان کرد: اگر دامی در سطح شهر نگهداری شود، بعد از معرفی به بهداشت و دستور حکم قضائی، توسط شهرداری جمعآوری میشود.