درباره ما نسخه آزمایشی | سه شنبه، 16 تیر 1405

کد: 290772 | 29 دی 1402 ساعت 23:46

سرنوشت یک شاه خبیث

با مرگ مظفرالدین شاه، محمدعلی میرزا ولیعهد شاه از تبریز عازم تهران شد تا تاج و تخت پدر را به ارث برد. او ۲۸ دی ۱۲۸۵ مراسمی تاجگذاریش را به عنوان ششمین شاه قاجار برگزار کرد و بر تخت شاهی نشست، اما به دلیل تنفر از مشروطه‌خواهان هیچ کدام از نمایندگان مجلس شورای ملی را به مراسمش دعوت نکرد.
سرنوشت یک شاه خبیث


مراسم تاجگذاری و نشستن ششمین شاه قاجار بر تخت شاهی در خلاء نمایندگان مجلس شورای ملی در مراسم برگزار شد. میرزا نصرالله خان مشیرالدوله صدراعظم وقت محمدعلی از مشروطه‌خواه متنفر بود و سایه این تنفر روی برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌های دولت و دیوان و به تبع آن بر دربار محمدعلی شاه افتاد.

به گزارش ایسنا، دیروز ۲۸ دی صد و هفدهمین سالروز تاجگذاری محمدعلی شاه در سال ۱۲۸۵ بود.

با مرگ مظفرالدین شاه، محمدعلی میرزا ولیعهد شاه از تبریز عازم تهران شد تا تاج و تخت پدر را به ارث برد. او ۲۸ دی ۱۲۸۵ مراسمی تاجگذاریش را به عنوان ششمین شاه قاجار برگزار کرد و بر تخت شاهی نشست، اما به دلیل تنفر از مشروطه‌خواهان هیچ کدام از نمایندگان مجلس شورای ملی را به مراسمش دعوت نکرد.

سرنوشت یک شاه خبیث

نشسته از چپ حجت‌الاسلام سید محمدرضا مساوات شیرازی

روحانیون تندنویس

حجت‌الاسلام سید یحیی دولت‌آبادی، نماینده چنده دوره مجلس شورای ملی و نویسنده وقایع دوره مشروطه و از بنیانگذاران نهاد‌های آموزش نوین در کشور که ۱۰ سال از محمدعلی بزرگتر بود، اولین فردی بود که نسبت «فاحشه» به تاج‌الملوک داد.

تاج‌الملوک بعد از جدایی از پنجمین شاه قاجار با معتمدالسلطنه، مستوفی آذربایجان ازدواج کرد و به تبریز نزدیک پسرش رفت و او را رها نکرد. این رابطه آن‌قدر تنگاتنگ بود که زمینه حمله‌های زیادی که در آینده نسبت به او شد را به وجود آورد.

ازدواج مادر محمدعلی با معتمدالسلطنه چندان طول نکشید. او بعد از طلاق دوم با میرزا علی‌خان نصیرالسلطنه ازدواج کرد ازدواجی که با مرگ نصیرالسلطنه یک سال قبل از فرمان مشروطه در سال ۱۲۸۴ پایان یافت.

درست در زمانی که فرمان مشروطه توسط مظفرالدین شاه امضا شد، تاج‌الملوک در کنار پسرش محمدعلی میرزا و عروسش ملکه‌جهان در تبریز بود.

با شروع دوره سلطنت محمدعلی میرزا در ۲۸ دی ۱۲۸۵ نام تاج‌الملوک هم پررنگ‌تر از قبل در محافل سیاسی و روزنامه‌های عصر مشروطه پیچید. روزنامه‌های عصر مشروطه علت مخالفت و دشمنی محمدعلی شاه با مشروطه را فساد مادرش عنوان کردند و او را اینگونه تحقیر کردند.

بعد از حجت‌الاسلام سید یحیی دولت‌آبادی که اولین بار مسئله تن‌فروشی تاج‌الملوک را سر زبان‌ها انداخت، حجت‌الاسلام سید محمدرضا مساوات شیرازی نیز در قالب شب‌نامه‌ها و در روزنامه سماوات به آن دامن زد. او در شب‌نامه‌ها و روزنامه‌ای که نام فامیل خودش را بر آن گذاشته بود، سخنان تند و توهین‌آمیزی نسبت به محمدعلی و دربارش منتشر کرد علاوه بر آن، سخنان اثبات نشده‌ای علیه تاج‌الملوک منتشر کرد.

این روزنامه‌نگار و سیاست‌مدار هم دوره محمدعلی شاه هفت سال از او بزرگتر بود. از به یاد ماندنی‌ترین آثار این روحانی تندرو، سال‌ها قبل از به توپ بسته شدن مجلس شورای ملی اتفاق افتاد.

او با نوشتن طوماری مبنی بر بد کاره بودن مادر محمدعلی شاه به بازار تهران رفت و با خواندن آن برای بازاریان، طومار را به تایید و گواهی آنان رساند.

سید احمد حکم‌آبادی معروف به احمد کسروی، تاریخ‌نویس و حقوقدانی که ۲۵ سال از مساوات کوچکتر بود برخی نوشته‌های او را به لحاظ اخلاقی و ادبیاتی نقد کرد و همین رفتار را از جمله دلایل نزدیک شدن محمدعلی شاه کم سن و سال و بی‌تجربه به روس‌ها و شدت گرفتن مخالفتش با مشروطه‌خواهان عنوان کرد.

منابع:

تاریخ مشروطه، احمد کسروی، امیرکبیر

حیات یحیی، یحیی دولت‌آبادی، عطار و فردوسی، ۱۳۶۱

آدم‌ها و آیین‌ها در ایران، کارلاسرنا، ترجمه: علی‌اصغر سعیدی

تاریخ مسعودی، مسعود میرزا ظل‌السطان، تهران، یساولی، ۱۳۶۳

اسناد برگزیده از سپهسالار دبیرالملک، گردآوری و پژوهش: ابراهیم صفایی

تاریخ منتظم ناصری، محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه به تصحیح دکتر محمداسماعیل رضوانی، تهران، دنیای کتاب،

منبع: fararu-701536



عکس خوانده نمی‌شود