hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > گلستان| ظرفیت بی‌بدیل سرزمین گیاهان دارویی

گلستان| ظرفیت بی‌بدیل سرزمین گیاهان دارویی

استان گلستان به جهت موقعیت ویژه جغرافیایی ظرفیت بی‌بدیلی برای کشت گیاهان دارویی دارد و شناسایی هزار و 700 گونه نشان‌دهنده این فرصت است. از سوی دیگر اقتصاد اصلی ساکنان گلستان با یک‌میلیون و 869 هزار نفر جمعیت بر پایه کشاورزی استوار است و توسعه ظرفیت‌های تولید گیاهان دارویی می‌تواند به اشتغال‌زایی در این عرصه منجر شود.

طبق گزارش دستگاه‌های مرتبط با گیاهان دارویی در گلستان، از مجموع گیاهان شناسایی‌شده در استان 409 گونه آن دارویی است کـه 156 گونه در جنگل‌ها، 98 گونه در مراتـع، 47 گونه در حاشیه مزارع و 108 گونه دیگر به‌صورت مشترک در اراضی جنگلی، مرتعی و زراعی رشد می‌کند.

به گفته مسئولان حوزه باغبانی جهاد کشاورزی گلستان هم‌اینک سطح زیر کشت گیاهان دارویی استان (به‌جز گونه‌های خودرو) افزون بر 2 هزار و 200 هکتار بوده که بیشتر آن مربوط به زیره است.

کارشناسان و متصدیان حوزه گیاهان دارویی در گلستان معتقدند: این استان با داشتن شرایط اقلیمی و آب‌وهوای مناسب می‌تواند به قطب گیاهان دارویی کشور تبدیل شود زیرا بسیاری از گونه‌های آن به‌صورت خود رو وجود دارد.

این کارشناسان در شرایط کنونی بر اولویت بندی طرح توسعه کشت گیاهان دارویی متناسب با شرایط آب‌وهوایی و خاک استان و بویژه برای مقابله با فرسایش خاک در اراضی جنوبی و ممانعت از گسترش بیابان در اراضی مناطق شمالی و تحول در اقتصاد ساکنان آن‌ها تأکیددارند.

گلستان بهشت گیاهان دارویی کشور

عضو هیئت‌مدیره اتحادیه صادرکنندگان گیاهان دارویی و مواد غذایی گفت: این استان با داشتن تنوع آب‌وهوایی و خاک مناسب، بهشت گیاهان دارویی در کشور است، چون گونه‌های دارویی خود رو یا کشت‌شده در این خطه بالاترین اسانس و ماده تأثیرگذار را دارند.

جمال‌الدین جلالی افزود: سرمایه‌گذاری در حوزه گیاهان دارویی از ضرورت‌هایی است که باید بیش از گذشته موردتوجه در زمینه حمایت از تولید تا فرآوری گیاهان دارویی به‌منظور بازاریابی قرار گیرد.

او به زیره سبز تولیدشده در ایران ازجمله گلستان اشاره کرد و گفت: قیمت این محصول تا 15 درصد نسبت به تولیدات سایر کشورها بالاتر است و ترکیه، هند، سوریه، افغانستان، مصر و یونان از رقبای اصلی در صادرات این محصول به شمار می‌روند.

این صادرکننده گیاهان دارویی همچنین ابراز نگرانی کرد که تولید زیره سبز در ایران ازجمله گلستان به دلیل کاهش نزولات جوی و بروز خشکسالی، به 9 هزار تن کاهش‌یافته است.

جلالی بر سرمایه‌گذاری در توسعه کشت زیره و سایر گونه‌های گیاه دارویی متناسب با اقلیم و خاک در استان‌ها تأکید کرد.

ضرورت بازاریابی گیاهان دارویی

رئیس کارگروه گیاهان دارویی بنیاد نخبگان گلستان گفت: موضوع بازاریابی تولید گیاهان دارویی در این استان به‌منظور کوتاه کردن دست واسطه‌ها و فراهم‌سازی زمینه صادرات محصول باید جدی گرفته شود

خدایار همتی اظهار داشت: همچنین راه‌اندازی میدان فروش گیاهان دارویی در استان پیشنهاد می‌شود تا استفاده از این ظرفیت رونق یابد.

به گفته او، گلستان زمینه مناسبی برای پرورش گیاهان دارویی دارد و تاکنون 22 گونه آن و ازجمله زیره سبز و گل‌گاوزبان شناسایی و جهت توسعه کشت به بهره‌برداران منطقه معرفی می‌شود.

همتی اضافه کرد: زمین‌های مناطق شمالی استان برای توسعه کشت زیره سبز و مناطق جنوبی برای رونق کشت گل‌گاوزبان مستعد هستند که این اقدام باعث می‌شود تا ضمن کمک مؤثر به اقتصاد ساکنان آن‌ها، از فرسایش خاک و تهدید به بیابانی شدن این اراضی در آتی ممانعت شود.

زمین‌های شمال گلستان مستعد کشت زیره

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: زمین‌های شمال گلستان به‌ویژه در منطقه گنبدکاووس مستعد کشت زیره سبز به شمار می‌رود و در گذشته بیشترین سطح کشت گیاهان دارویی استان را این محصول به خود اختصاص می‌داد.

مختار مهاجر افزود: تولید زیره سبز در سال‌های گذشته حدود 25 هزار تن بود که به دلیل مشکلات و مسائل مختلف امسال به حدود 2 هزار تن کاهش‌یافته است.

او اظهار داشت: 21 گونه گیاه دارویی شناسایی‌شده و برای توسعه کشت در استان در اولویت بوده که زیره، زعفران و شیرین‌بیان ازجمله هستند.

مهاجر اضافه کرد: همچنین توسعه کشت گیاهان دارویی در این استان در قالب برنامه ششم توسعه دیده‌شده است که طی پنج سال اجرا و سطح زیر کشت به 10 هزار هکتار می‌رسد.

به گفته او، این استان زمینه کاشت، داشت و فرآوری 400 گونه گیاه دارویی را با داشتن شرایط اقلیمی و خاک مرغوب دارد.

مهاجر همچنین سرمایه‌گذاری بیش از گذشته در توسعه کشت گیاهان دارویی، استانداردسازی، فرآوری و بازاریابی را ضروری دانست.

مجری طرح کشت گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی نیز پیشنهاد کرد که با توجه به سیاست مدنظر مسئولان و متصدیان گلستان؛ انجمن زیره سبزه و گل‌گاوزبان در استان تشکیل شود.

حسین زینلی افزود: توسعه کشت گیاهان دارویی در استان‌ها به‌ویژه گلستان متناسب با اقلیم و خاک آن‌ها جزو اولویت‌ها به شمار می‌رود که برنامه‌ریزی به‌صورت استانی برای توسعه و استفاده از این ظرفیت با فعال کردن شورای راهبردی در دست پیگیری است.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد