درباره ما نسخه آزمایشی | پنج شنبه، 28 خرداد 1405

کد: 472793 | 31 اردیبهشت 1405 ساعت 01:41

جهان نظاره‌گر عصر انقلاب تنگه‌هاست

ایران نشان داد در اعمال کنترل هوشمندانه بر تنگه هرمز نظم نوینی را در عرصه کشتیرانی جهانی رقم زده است، تجربه‌ای که با بهره‌گیری از ابزارهای کم هزینه و کارآمد نظیر پهپادهای ارزان قیمت و قایق‌های تندرو، به جهانیان نشان داد که چگونه می‌توان یک گذرگاه حیاتی دریایی را به صورت هوشمندانه به کنترل خود درآورد.
جهان نظاره‌گر عصر انقلاب تنگه‌هاست


رویداد ایران: این راهبرد به عنوان انقلاب گلوگاه یا تنگه‌های دریایی فراتر از خلیج فارس به الگویی جهانی برای سایر کشورهای دارای چنین نقاط حساسی بدل شده است و به عنوان اهرم فشار بر آبراه‌های تحت کنترل سایر نقاط جهان مانند پاناما نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

کارشناسان حوزه کشتیرانی بر این باورند که دریافت عوارض در تنگه‌های باریک یا آبراهه های راهبردی، اهرمی قدرتمند برای چانه زنی در برابر قدرت‌های بزرگ است، از سویی هم به عنوان چالشی برای بسیاری از کشورهایی است که برای عبور از آب‌های استراتژیک نیازمند هستند و باید هزینه‌های تامین امنیت عبور کشتیرانی را پرداخت کنند.

در این میان مسیرهای جایگزین همچون اختصاص لوله‌ها برای دور زدن مسیرهای عبوری و همچنین ورود به آب‌های آزاد بر هزینه‌های حمل و نقل افزوده است.هرچند همین مسیرها نیز ظرفیت کافی برای عبور مرور مقدار مورد نیاز بسیاری از کشورها و قدرت‌های بزرگ را ندارد.

در بسیاری از نقاط حساس و استراتژیک جهان همچون تنگه تایوان و تنگه‌های دانمارک و جبل الطارق نیز رویکردهای مشابه تنگه هرمز افزایش یافته است، به نحوی که کنترل هوشمندانه جمهوری اسلامی ایران بر تنگه هرمز را به عنوان انقلاب سوم پس از سرنگونی رژیم طاغوت و اخراج آمریکا از سوی برخی کارشناسان یاد می‌شود.

این امر ایران را در تغییر هندسه قدرت دریایی جهان و رویکردی ساختارشکنانه در کانون توجه سیاستمداران و اقتصاددانان جهانی قرار داده است، بدیهی است جمهوری اسلامی ایران با رویکرد مقاومتی کنترل هوشمندانه بر تنگه هرمز و اتخاذ سیاست‌های کنترلی، زمینه ظهور و بروز بعد چهارم قدرت جهانی از منظر ژئوپلیتیکی و جغرافیایی را حفظ کند.

همان سیاستی که مقام معظم رهبری در اولین پیام خود بر کنترل هوشمندانه تنگه‌های راهبردی و آبراهه‌های حیاتی تحت سلطه جمهوری اسلامی ایران تاکید داشتند و قدرت‌های بزرگ باید به نظم نوین راهبردی جغرافیایی کشورهای دارنده چنین نقاط حساسی هستند خود و اقتصاد خود را عادت دهند.

داود اسدی؛ فعال و تحلیل‌گر رسانه



عکس خوانده نمی‌شود