hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > کرمان|از خشکسالی تا کمبود امکانات

کرمان|از خشکسالی تا کمبود امکانات

حاشیه‌نشینی سال هاست که میهمان ناخوانده شهرهای بزرگ کشور شده و قطعاً کرمان هم از این قاعده مستثنا نیست. در اطراف کرمان علیرغم تمام اقداماتی که برای مقابله با این پدیده صورت گرفته ادامه دارد و خشکسالی نیز بر موج مهاجرت به شهرها افزوده است.


​​​​استان کرمان جمعیتی حدود سه میلیون نفر دارد اما این سه میلیون نفر در ۱۱ درصد مساحت کشور پراکنده هستند از سوی دیگر کرمان دومین استانی است که بیشترین تعداد روستاها را در خود جای‌داده و تقریباً نیمی از جمعیت استان نیز روستانشین هستند. این روستاها به دلیل پراکندگی با مشکل دریافت خدمات مطلوب و توسعه‌یافتگی روبرو هستند و خشک‌سالی هم هرروز زندگی مردم را سخت‌تر می‌کند.

خشکسالی طی سال‌های اخیر امان از روستاییان ربوده است، طبق اعلام مسئولان ده‌ها روستا طی سال‌های اخیر تنها در شهرستان ریگان تخلیه‌شده‌اند و دیگری هیچ آبی برای ادامه زندگی در این روستاها وجود ندارد و این آبادی‌ها حالا میزبان تازیانه‌های طوفان‌های شن و ریز گردها هستند این رویه در سایر شهرستان‌های شرق استان با افت خیز وجود دارد، در جنوب کرمان هم به‌سادگی می‌توان روستاهایی را دید که حالا دیگر کسی در خانه‌هایش زندگی نمی‌کند، حتی روند مهاجرت به شهرهای بزرگ‌تر هم کشیده شده است.

آمار جهانی از این حکایت دارد که از جمعیت هر کلان‌شهر حداقل ۲۰ درصد حاشیه‌نشین هستند، این آمار در شهر کرمان نیز با حدود ۲۰۰ هزار حاشیه‌نشین تقریباً تشابه دارد.

حاشیه‌نشینان در شهرها به کارگری و یا شغل‌های کاذبی می‌پردازند که نه‌تنها وضع اقتصادی خانواده‌هایشان را بهتر نمی‌کند بلکه دردی دیگر می‌شود که درمانش هزینه‌های بیشتری می‌خواهد.

یکی از این مراکز حاشیه‌نشین در کرمان در اطراف شهرک صنعتی شماره سه کرمان ایجادشده است، هرچند که تعداد این سکونتگاه‌های غیرقانونی زیاد است اما شهرک صنعتی یکی از شهرک‌های حاشیه‌ای است که شرایط نامساعدی دارد.

هسته مرکزی این شهرک از اواخر سال ۷۲ شکل‌گرفته است و اکنون قریب به ۳۵۰ خانوار در این شهرک زندگی می‌کنند و بر جمیعت این افراد نیز افزوده می‌شود.

باید کار مطالعاتی انجام شود

محمد قوام زاده، کارشناس مسائل اجتماعی می‌گوید: حاشیه‌نشینی در کرمان مانند سایر شهرهای بزرگ از قدیم وجود داشته است و در حال حاضر هم وجود دارد و البته در شهرهای جیرفت، سیرجان، زرند، رفسنجان و سایر شهرهای بزرگ استان نیز می‌توان حاشیه‌نشینی را مشاهده کرد حتی در شهری مانند بم که بعد از زلزله احداث‌شده است حاشیه‌نشینی وجود دارد.

وی تصریح کرد: برای مقابله با حاشیه‌نشینی باید کار مطالعاتی انجام داد و دلایل مهاجرت روستاییان و اینکه چطور حاضرند زندگی در روستا را به حاشیه‌نشینی در بدترین شرایط در شهرها ترجیح دهند تحقیق کرد در کنار این مطالعات باید راهکارها برای بازگشت این افراد به روستاها را نیز بررسی کرد.

قوام زاده بیان کرد: وقتی در روستاها زمینه توسعه‌یافتگی و رفاه مهیا نباشد و اشتغال و درآمدزایی در روستاها دچار آسیب شود باید در انتظار وجود مشکل در شهرها باشیم، ضمن اینکه برخی از این حاشیه‌نشینان از استان‌های مجاور به کرمان آمده‌اند، بسیاری از این خانواده‌ها دچار آسیب‌های اجتماعی هستند که همین امر موجب ترد آن‌ها به حاشیه شهر شده است.

مقابله با حاشیه‌نشینی سیاست اصلی در شهر کرمان

فرماندار کرمان نیز اظهار داشت: مقابله با حاشیه‌نشینی یکی از سیاست‌های اصلی در شهر کرمان است که با همگرایی دستگاه‌های مختلف با جدیدت دنبال می‌شود.

علی بابایی بیان کرد: باید همه دستگاه‌های مرتبط با این بخش به‌خوبی کار خود را انجام دهند و در این صورت مشکل حاشیه‌نشینی رفع می‌شود.

وی با اشاره به رشد حاشیه‌نشینی در سال‌های گذشته بیان کرد: سیاست‌های توسعه زیرساخت‌ها در روستاها باید دنبال شود و از سوی دیگر زمینه اشتغال را در روستاها ایجاد کنیم.

فرماندار کرمان بیان کرد: طی سال‌های اخیر در کنار مقابله با توسعه حاشیه‌نشینی در کرمان اقدامات مؤثری نیز در راستای توسعه روستاها و پویایی اقتصادی روستاییان انجام‌شده است.

بابایی خاطرنشان کرد: تمام خدمات باید در محدوده شهرها و یا محدوده طرح‌های هادی انجام شود و در خارج از این دو محدوده هیچ خدمات و مجوزی برای ساخت‌وساز نباید داده شود.

وی گفت: پیشگیری از حاشیه‌نشینی نیز یکی از اولویت‌های شهر کرمان است که باید در دستور کار قرار گیرد.

کرمان این روزها در معرض ورود مهاجرانی قرارگرفته است که نه‌تنها ارزشی به شهر افزوده نمی‌کنند بلکه مشکلات اجتماعی و فرهنگی را به همراه دارد.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد