hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > جهانگيري؛ شكست ديرهنگام سكوت

جهانگيري؛ شكست ديرهنگام سكوت

«من دستم قلم و کاغذی نیست که کسی را برکنار کند و این در حالی است که من تا این لحظه اجازه برکناری منشی خودم را نداشته‌ام، پس از من انتظار نداشته باشید که وکیل و وزیر را تغییر دهیم.» این نخستین گلایه نخ تسبیح دولت نخست روحانی است.
دیروز آقای معاون اول رئیس جمهور جمله «سکوت و صبوری هم حدی دارد» را به مرحله اجرا در آورد و اسحاق جهانگیری آرام‌ترین مرد کابینه لب به گلایه گشود. او مرد سازندگی است و نسبتی با نشستن و دستور دادن به سایرین برای تحقق اهداف وعده داده شده ندارد، چراکه به‌خوبی می‌داند سیستم اجرایی کشور نقایصی دارد که باید برای پیشبرد امور تنها عمل را در دستور کار داشت. از همین‌رو بود که در نزد آیت‌ا... هاشمی از جایگاه با ارزشی برخوردار بود. در همین مسیر هم جهانگیری سعی می‌کند از آنچه آیت‌ا... هاشمی برای بهبود وضعیت کشور در شرایط سخت تدبیر می‌کرد، بهره بگیرد و این موضوع را پنهان نمی‌کند. چنانکه شهریور ماه سال جاری تاکید کرد: «آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی نگرانی‌هایی جدی نسبت به آینده داشت و شخصیتی آینده‌نگر بود». بی تردید اسحاق کابینه هم بسیار نگران وضعیت کشور است و برخلاف برخی دیگر از دولتمردان هیچگاه تمایل ندارد که تقصیر را به دیگران نسبت دهد، چنانکه چندی پیش چنین گفت:‌ «من از مردم بزرگوار به خاطر وجود برخی مشکلات عذرخواهی می‌کنم و به مردم اطمینان می‌دهم که مدیریت کشور و در رأس آن مقام معظم رهبری به‌صورت شبانه روزی تلاش می‌کنند تا بتوانیم مشکلات و مسائل را از پیش روی کشور برداریم.» جهانگیری معتقد‌ است: «کشور می‌تواند با همین روش آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی از بسیاری از تنگناهایی‌که با آن مواجه است، عبور کند.» اما فرزندان آیت‌ا... هاشمی تاکید دارند که رئیس‌جمهور به توصیه‌های پدرشان توجهی نداشت. این موضوع اثبات کننده گلایه جهانگیری در روز گذشته است. یعنی ظاهرا نام او معاون اول رئیس جمهور است، اما رئیس‌جمهور توجهی به تدابیر و راهکارهای ارائه شده از سوی معاون خود ندارد بلکه حلقه‌ای از افرادی را دور خود دارد که نقش‌ پررنگی دارند؛ نکته قابل تأمل اینکه این مدعیان تدبیر بخش زیادی از فعالیت خود را صرف حذف مسئولان اصلی می‌کنند که دلسوزی و تدابیرشان بر همگان اثبات شده است. از سوی دیگر این افراد کم تجربه، اما پر ادعا راهکارهای ناپخته‌ای به روحانی می‌دهند که سبب افزایش انتقادها به پاستور می‌شود و برهمین اساس است که اکنون پس از گذشت یک‌سال‌و‌نیم از دولت دوازدهم، نمی‌توان نمره‌خوبی به کارنامه دولت در حوزه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و... داد. برخی مدعیان همراهی با رئیس‌جمهور درصدد هستند تا در میدان بزرگ خدمت به مردم به دنبال اهداف سیاسی خودشان باشند و اعتدال را برتر از سازندگی بدانند، اما غافل هستند سازندگی در همراهی با اعتدال است که نتایج بهتری در خدمت به مردم دارد و پاستور محل تسویه حساب سیاسی نیست. از سوی دیگر ظاهرا رئیس‌جمهور هم فراموش کرده که چگونه توانست در سال 96 باز هم کلید پاستور را در دست بگیرد و یادش رفته که اگر ایثار و فداکاری اسحاق جهانگیری و کنار رفتن او از انتخابات نبود شاید دیروز روحانی بود که درباره دولت جهانگیری به اظهار نظر می‌پرداخت.

پاسخ جهانگیری به عضو حلقه اول روحانی

البته گلایه دیروز جهانگیری به‌ کم بودن اختیاراتش نبود چنانکه به‌طور واضح از رفتار برخی نزدیکان روحانی انتقاد کرد. روزگذشته محمد شریعتمداری وزیر مستعفی صمت گفت: «من که دیگر نیستم هیچ جای دیگر هم مرا به کار نگیرید چون اگر این روند ادامه یابد حضور و وجود من کارآیی ندارد.» اما جهانگیری دیگر سکوت نکرد و در واکنش به این ادعای شریعتمداری اظهار داشت: ‌«آقاى شریعتمدارى طورى مى‌گویند بیکارم در حالى که سمت ایشان در وزارت بعدى امروز در مجلس اعلام شده است.» این واکنش نمونه‌ای از رفتارهای غیرمتعارف است که می‌خواهند به‌رغم اطلاع از اشکالات فراوان در عملکردشان خود را بی‌تقصیر نشان دهند و به نوعی افکار عمومی را منحرف کنند که جهانگیری این اجازه را نداد.

تفاوت معاون اولی حبیبی با جهانگیری

 بی‌تدبیری در مواجهه با دلسوزی و تدبیر جهانگیری تا آنجا پیش رفت که دیروز حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور چنین توئیت‌کرد: ‌«کاش در کشور یک بخش تخصصی برای حسابداری فرصت‌های از دست رفته ایجاد شود. جناب دکتر حببیی مرحوم در دوره معاونت ریاست جمهوری این موضوع را طرح نمود ولی اجرا نشد.ِ» ارتباط این توئیت به جهانگیری از آنجا عیان می‌شود که او به مرحوم دکتر حبیبی اشاره کرده که معاون اول آیت‌ا... هاشمی بود. چندی پیش محسن هاشمی هم به «آرمان» گفته بود: «از مرحوم حبیبی در جهت هیات دولت و بعضی از مسائلی که خودشان به ایشان ارجاع می‌دادند، استفاده می‌کردند. به‌طور مثال، امور مربوط به تشریفات، انجام برخی سفرهای خارجی و پروتکل‌های داخلی و حضور در مراسم‌ها. نوع استفاده از معاون اول هم در شرایط کنونی بستگی به آقای روحانی دارد. اگر شما دیدید آقای جهانگیری در جاهایی‌کمتر دیده شده، علتش این است که تیم دولت به‌جای هماهنگی با معاون اول، با شخص رئیس‌جمهور در ارتباط بوده و از او نظرخواهی و دستور گرفته است و در نتیجه، معاون اول کمتر دخالت کرده و دیده می‌شود.»

تناقض کارگزارانی‌ها

اکنون مشخص است که عرصه بیش از حد معمول بر معاون اول رئیس جمهور تنگ شده است، چرا که او عادت به انتقاد و گلایه ندارد. بسیاری از آنچه بر جهانگیری در دولت می‌گذرد آگاه هستند و می‌دانند حلقه اطراف روحانی مدت‌هاست برنامه بی اثر کردن او را دارند. حلقه‌ای که اعضایش برای همه مشخص هستند چنانکه دیروز یک فعال سیاسی با تاکید بر اینکه این صحبت‌ها در شرایط فعلی، خیلی شنیده نمی شود، گفت: به هر حال آقای جهانگیری بنا به مقتضیات و جایگاه خودشان تصمیم‌گیری می‌کنند و صد البته اگر شأن ایشان رعایت نشود در دولت نخواهند ماند. عبدا... ناصری درباره اینکه آیا اظهارات جهانگیری هشداری به دولت بود، گفت: آقای واعظی نسبت به روسای دفتر رئیس جمهور در دولت های گذشته به جز یکی دو مقطع مانند دولت دوم آقای احمدی نژاد، اختیارات فوق‌العاده‌ای دارند که در 40 سال گذشته بی‌سابقه بوده است. اما نکته قابل تأمل آنجاست که غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران هم می‌گوید:« اگر من به‌ جای جهانگیری بودم که حتی نمی‌توانستم منشی خودم را هم تغییر دهم، یک روز هم در کابینه نمی‌ماندم.» باور دلسوزی و ارائه راهکار کرباسچی به جهانگیری چندان روشن نیست. دبیرکل حزب کارگزاران به نوعی خود را همراه جهانگیری نشان می‌دهد اما همگان شاهد هستند که رسانه‌های زیر چتر ایشان فعالیت خود را معطوف به حمایت از مخالفان جهانگیری می‌کنند که به اذعان بسیاری تلاش زیادی برای کاهش نقش آفرینی جهانگیری در دولت دارد. یک بام و دو هوای حزب تحت مدیریت ایشان جفای تلخی به اسحاق جهانگیری است.

هشدار به حلقه اطراف روحانی

به نظر می‌رسد آنچه امروز جهانگیری بیان کرد بخشی از تدبیر او برای کاهش فشارها بر دولت است، چراکه او فداکاری و ایثار خود را بارها نشان داده است. شاید او با این اظهارات درصدد توصیه به حلقه اول روحانی بود که برای حل مشکلات کشور راهکارهای ارائه شده از سوی دلسوزان را نادیده نگیرند.

                    
امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد