hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > بازسازی بنای تاریخی کرمان پس از ۲۳۰ سال

بازسازی بنای تاریخی کرمان پس از ۲۳۰ سال

۲۳۰ سال بعد از حمله آقا محمد خان قاجار و تخریب بناهای تاریخی کرمان، مقرنس کاری های سر در ورودی کاروانسرای گنجعلیخان مرمت شد.
 ۲۳۰ سال قبل بود که محمد خان قاجار برای دستگیری کریمخان زند به کرمان لشکر کشید و حاکم وقت کرمان که گنجعلیخان نام داشت به کریم خان پناه داد و محمد خان ماه ها در پشت دروازه های شهر در انتظار شکست دادن کرمانی ها ماند و در نهایت به دلیل خیانت یکی از نگهبانان و با مکر و حیله شاه خون ریز قاجار وارد کرمان شد و یکی از فجیع ترین وقایع تاریخ را رقم زد.

وی در این حمله از سر مردم کرمان مناره ساخت و این مناره ها را برای مدت ها در معرض دید مردم شهر قرار داد، بطوریکه هنوز هم محل این حادثه را محله «پا منار» می نامند.

همچنین شاه خون ریز هر مرد کرمانی را که دستگیر می کرد کور و چشمانش را از حلقه خارج می کرد، محمد خان خون خوار در جریان این حمله بسیاری از بناهای تاریخی را هم تخریب کرد و چنان ضربه به جامعه کرمان زد که سال ها کرمانی ها در قحطی و مشکلات غرق شده بودند.

سربازان قاجار با حضور در میدان تاریخی کرمان هر آنکه را می دیدند می کشتند و با گلوله به دیوارهای میدان تیراندازی می کردند و سر در کاروانسرای گنج علیخان را نیز به دلیل نفرتی که از حاکم عادل کرمان داشتند به گلوله بستند.

پس از محمد خان و فجایع انسانی که در کرمان رقم زد، مرکز تمدن و تجارت جنوب شرق کشور به شدت افول کرد. به همین دلیل سعی حاکمان قاجار برای دلجویی از مردم سعی کردند با رونق بخشی از بازار کرمان و آوردن استاد کاران صنوف مختلف به کرمان بار دیگر کرمان را شهری سرزنده کند.

بازاریان برای احیاء کاروانسراها و سراها حمایت شوند

ابراهیم خان ظهیرالدوله که از ۱۲۱۶ تا ۱۲۴۰ هجری قمری در کرمان حکومت می کرد و برادر زاده آقا محمد خان بود از شاه قاجار دستور گرفته بود که کرمان را احیا کند و به همین دلیل بازار قیصریه را در ضلع شمالی کاروانسرای گنجعلیخان بنا کرد.

ویعتی یکی از دوستداران آثار تاریخی است که مرمت بخشی از بازار قیصریه را با کمک بازاریان به عهده گرفت و هم اکنون نیز یکی از حمام های تاریخی را مرمت می کند.

مرمت بازار کرمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است این مجموعه دارای معماری بسیار منحصر به فرد است که به دلیل حمله آقا محمد خان خسارت جدی دیده است

وی به مهر می گوید: مرمت بازار کرمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است این مجموعه دارای معماری بسیار منحصر به فرد است که به دلیل حمله آقا محمد خان خسارت جدی دیده است.

ودیعتی افزود: محمد خان برای جبران خسارتهایش مرمت برخی از بخشها را انجام داد که البته این کار توسط جانشینانش انجام شد و بازار قیصریه را نیز به همین دلیل در مجاور کاروانسرای گنجعلیخان ساخت.

وی بیان کرد: کاشی کاری ها و تزئیناتی که در بازار کرمان وجود دارد بی نظیر است و باید گام های محکمی برای مرمت بازار کرمان برداشته شود در این میان باید بازاریان نقش تعیین کننده داشته باشند، شخصا تعدادی از بازاریان را می شناسنم که تمایل دارند که در بازسازی بازار و رونق آن مشارکت کنند اما حمایت نمی شوند.

وی ابراز امیدواری کرد که با همت دستگاههای تخصصی و تلاش بازاریان بازار کرمان به قلب تپنده گردشگری ایران تبدیل شود.

وی از بازار قیصریه و مرمت این بنا با مشارکت بازاریان و بدون دخالت بخش دولتی به عنوان یک گام تاثیر گذار نام برد.

حالا در کنار تلاشهای بازاریان، میراث فرهنگی نیز گامهایی برای مرمت بازار برداشته است.

کاروانسرای گنجعلیخان و میدان گنجعلیخان در نوروز گذشته مرکز تجمع گردشگران بود، فعال کردن حجره های این کاروانسرا و واگذاری به بخش خصوصی هر چند موجب رونق مجموعه شد با این وجود بی سلیقگی در مرمت و نگهداری کاروانسرا نشان می داد که این بنای تاریخی نیاز به توجه بیشتر دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در آخرین اظهاراتش در خصوص کاروانسرای گنجعلیخان از مرمت مقرنس سر در ورودی کاروانسرای گنجعلیخان شهر کرمان پس از گذشت ۲۳۰سال از حمله آقامحمدخان قاجار به این شهر خبر داد.

محمود وفایی با اشاره به اینکه در حال حاضر مقرنس سر در ورودی کاورانسرای گنجعلیخان کرمان مرمت و جای گذاری شده است، افزود: این مقرنس یکی از زیباترین و بزرگترین مقرنس های موجود در بناهای تاریخی است که در١٤ قطار اجرا شده  و آلات تخت آن شامل شمسه های ٤-٥-٦-١٠ضلعی است.

کاروانسرای گنجعلیخان مرمت می شود

وی با بیان اینکه مقرنس سر در کاروانسرای گنجعلیخان کرمان مزین به نقوش گچبری پرکار می باشد، اظهار کرد: اصل این مقرنس که قسمت هایی از آن همچنان در گوشه ها و بخش هایی  دیده می شود،  دارای تزیینات گچبری و نقاشی فوق العاده ای بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان کرمان تاکید کرد: عملیات مرمت مقرنس سر در ورودی کاروانسرای گنجعلیخان کرمان پس از مطالعه و مشاوره با متخصصان و کارشناسان خبره محلی و کشوری از اواسط سال ۱۳۹۵ آغاز شد.

وفایی خاطرنشان کرد: این عملیات مرمت با تهیه نقشه و طرح با ساخت آلات تخت ادامه و پس از مرمت قطار های باقیمانده از اصل مقرنس ٧ قطار آن با نصب حدود یکهزار قطعه گچی توسط استادکاران بومی و تحت نظر کارشناسان فنی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در اسفند ماه سال ۱۳۹۶ پایان یافت و پس از سال های متمادی داربست های مرمت مقرنس این بنای با ارزش برداشته شدند.

گفتنی است بخش های قابل توجهی از مقرنس سر در ورودی کاروانسرای گنجعلیخان بر اثر شلیک سربازان آقامحمدخان قاجار در حمله به کرمان در سال  ۱۲۰۹ هجری قمری تخریب شد.

بازار کرمان روح شهر کرمان است

محمد علی گلابزاده، رئیس مرکز کرمانشناسی استان کرمان در گفتگو با مهر می گوید: مرمت بازار کرمان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه بازار کرمان باید به روح شهر کرمان تبدیل شود و نمایانگر فرهنگ و رفتار کرمانی ها باشد افزود: باید بخش های مختلف بازار بزرگ کرمان مرمت و در معرض دید مردم قرار گیرد.

وی بیان کرد: متاسفانه بازار کرمان در حمله آقا محمد خان خسارت های زیادی دید اما می توان  بازار را مرمت و بار دیگر تمام قسمت ها و راسته بازارها را احیاء کرد.

گلابزاده افزود: در گذشته بازار و کاروانسراهای موجود در این مجموعه از رونق برخوردار بودند و اکثر کاروان هایی که در جاده ادویه به سمت مرکز ایران و کشورهای غربی و بنادر جنوبی در حرکت بودند برای مدتها در بازار کرمان روزگار می گذراندند.

وی بیان کرد: باید بازار کرمان را در بخشهای مختلف مرمت و در معرض دید گردشگران قرار دهیم در این میان کاروانسرای گنجعلیخان از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در واقع یکی از زیباترین کاروانسراهای ایران است که همچنان از ان استفاده می شود.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد