hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > ارز بدهید، ارز بگیرید

ارز بدهید، ارز بگیرید


دارندگان ارز می‌توانند آن را به بانک‌ها آورده و بعد از سپرده‌گذاری ضمن دریافت سود ارزی، در هر زمان که بخواهند ارز خود را تحویل بگیرند. با وجود بخشنامه‌های قبلی این بار بانک مرکزی خود ضامن تحویل سپرده‌های ارزی شده است. با این حال ظاهرا هنوز این دستورالعمل ابلاغ نشده ولی به زودی در دستور کار بانک‌ها قرار خواهد گرفت. در بسته جدید ارزی که از ۱۶ مرداد ماه سال جاری به مرحله اجرا درآمد، یکی از مسائل مورد تاکید افتتاح حساب‌های سپرده ارزی از سوی مردم است.
از گذشته بارها اتفاق افتاده که مردم ارزهای خانگی و یا ارز در اختیار خود را به بانک‌ها برده و سپرده‌گذاری کرده بودند‌ اما در زمان تحویل با توجه به شرایط خاصی که پیش می‌آمد با این رفتار بانک‌ها مواجه بودند که به آنها ارز تحویل نداده و معادل ریالی آن را ارائه می‌کردند که این موضوع به مرور موجب بی‌اعتمادی و بی‌انگیزگی مشتریان بانک‌ها برای سپردن ارزهای خود به شبکه بانکی شد و ترجیح دادند در خانه‌ها نگه دارند.
اما بعد از اینکه در نیمه دوم سال گذشته بازار ارز دچار نوسان زیادی شد، یکی از عوامل اصلی آن افزایش تقاضا برای خرید ارز از سوی مردم و بردن به خانه‌ها بود و‌ بانک مرکزی برای به جریان انداختن این ارزها بخشنامه‌ای ابلاغ کرد که با دستور ولی الله سیف رئیس کل سابق بانک مرکزی بانک‌ها موظف شدند ارزهای مردم را در قالب سپرده‌های ارزی دریافت کرده و به آن سود ارزی پرداخت کنند، با این شرط که در هنگام درخواست صاحب حساب حتما به وی ارز تحویل شود نه معادل ریالی آن.
اگرچه هیچ گاه آماری اعلام نشد که میزان سپرده‌گیری ارزی چقدر بوده و آیا با این سیاست مردم تمایل بیشتری برای ورود ارز خود به بانک‌ها  داشته‌اند، یا خیر؟‌ اخیرا نیز در قالب بسته جدید ارزی این موضوع مورد تاکید قرار گرفته است.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در هنگام اعلام جزئیات بسته ارزی به طور خاص از تضمین سپرده‌های ارزی سخن گفت. آن طور که وی اعلام کرد با یک تغییر رویه قرار شد تا ضمانت بازپرداخت اصل و سود این سپرده‌های ارزی را بانک مرکزی بر عهده بگیرد؛ به گونه‌ای که بانک‌ها به عاملیت از این بانک اجازه افتتاح حساب‌های سپرده ارزی را برای مردم داشته باشند و بانک مرکزی نیز ضامن آن باشد تا در این حالت مردم به جای نگهداری ارز به صورت اسکناس در خانه‌های خود که خطرات فراوانی را هم به همراه داشته و از سوی دیگر مانع از گردش ارز در چرخه اقتصادی می‌شود، آن را با اطمینان کامل به بانک‌ها بیاورند.
البته این سیاست مورد تصویب سران سه قوا قرار گرفت و در این شرایط دارندگان ارز از جمله ارزهای خانگی که رقم آن میلیاردها دلار برآورد می‌شود، می‌توانند با اطمینان ارز خود را به بانک‌ها بیاورند.
این در حالی است که در ماه‌های گذشته و بعد از اینکه عمده جریان ارزی به سامانه یکپارچه نظام ارزی (نیما) وارد شد، بسیاری از تقاضای بازار به خرید و فروش و معاملات خانه‌دارها و افرادی که تقاضای واقعی ندارند، برمی‌گردد. اکنون با وجود تضمین بانک مرکزی باید دید در زمان پیش رو ورود ارزهای خانگی و یا تجاری به شبکه بانکی چه ارقامی را ثبت خواهد کرد. با تمام این اوصاف، شاهد این بوده‌ایم که واکنش تالار بورس نسبت به این سیاست ابعاد تازه‌ای پیدا کرده است. از سوی دیگر تردیدی نیست که ارتباطی جدی میان فضای تالار بورس با نوسانات و رویدادهای بازار ارز وجود دارد. در این شرایط در هفته‌ای که گذشت فعالان بازار سرمایه شاهد کاهش قیمت سهم‌ها نسبت به هفته‌های قبل‌تر بودند. اما در مجموع در طی یک ماه گذشته روند قیمت‌ سهم‌ها رو به افزایش بود و شاخص کل بارها کانال‌شکنی کرد.
در هفته گذشته بورس تهران برخلاف هفته‌های پیش شاهد کاهش بیش از ۱۰۰۰ واحد در شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بود به طوری که در چهارشنبه ۱۷ مردادماه نماگر بازار در تراز ۱۳۱ هزار و ۵۲۱ قرار داشت اما با گذشت پنج روز کاری این شاخص به رقم ۱۳۰ هزار و ۴۷۶ رسید.
در هفته‌های گذشته شاهد نوسانات غیرمنتظره در قیمت سهام بسیاری از شرکت‌ها مخصوصا شرکت‌هایی که صادرات محور هستند، بودیم. اصلی‌ترین علت این موضوع نوسانات شدید قیمت ارز، در طی ماه‌های گذشته بود چرا که با افزایش قیمت دلار شرکت‌های صادرات‌محور همچون پتروشیمی‌ها، گروه محصولات شیمیایی، نفتی‌ها و فلزات اساسی می‌توانند در صورت‌های مالی خود سود شناسایی کنند.
در پنج روز کاری گذشته، شاخص آزاد شناور ۱۲۷۸ واحد افت کرد و از تراز ۱۴۰ هزار و ۳۰۷ واحدی تا رقم ۱۳۹ هزار و ۹۲ واحد پایین رفت.
همچنین شاخص بازار اول با ۵۰۱ واحد کاهش به رقم ۹۵ هزار و ۷۷۰ رسید و شاخص بازار دوم با ۳۳۶۴ واحد افت، تا رقم ۲۶۷ هزار و ۳۰۱ واحد عقب نشست. در عین حال شاخص ۵۰ شرکت فعال در بورس با ۵۸ واحد افت از رقم ۵۷۵۶ تا رقم ۵۶۹۸ پایین رفت.
در هفته‌های گذشته در بسیاری از روزهای معاملاتی شاهد صف خرید پایدار در برخی از گروه‌ها بودیم و در بعضی از اوقات این صف خرید به یکباره به صف فروش بدل می‌شد. حال و هوای این روزهای بازار سرمایه باعث شده نوسان‌گیران حرفه‌ای سود خوبی را کسب کنند. در عین حال ریسک‌های سیستماتیک و غیر سیستماتیک در بازار بسیار بیشتر شده و کارشناسان به سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای برای انجام سرمایه‌گذاری بدون آگاهی قبلی هشدار می‌دهند. مجموع این عوامل نشان می‌دهد که هم تالار بورس و هم بازار ارز وضعیتی شکننده را تجربه می‌کنند. وضعیتی که نشان می‌دهد در صورت عدم توجه جدی به آن، هر لحظه امکان خروج از نقطه تعادل و فرارفت از مولفه‌های واقعی بازار برایش وجود دارد. باید منتظر ماند و واکنش‌های فعالان اقتصادی نسبت به آن را مشاهدهد کرد.
امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد